Élő Belföld

Orbán: Üstökön ragadtuk az inflációt, egy radikálisabb megoldást választottunk

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Péntek reggel a Kossuth Rádióban adott interjút Orbán Viktor. A miniszterelnök a többi között beszélt arról, hogy:

  • Az árspekuláns multikat rá kellett venni, hogy hagyják abba az indokolatlan áremelést.
  • Jól állta a sarat a magyar gazdaság és az emberek is jól küzdöttek.
  • Ha nincs növekedés, nem lehet béreket emelni. Előbb le kell törni az inflációt, utána kell béreket emelni.
  • Ha nagy világesemény van, akkor meghívja az ember a barátait. Az atlétikai vb ideje alatt Magyarországra jön a katari emír, a török elnök, a szerb elnök. És jönnek a politikai barátaink Azerbajdzsánból, Kirgizisztánból.
  • Nekünk harcosaink legyenek és ne egyenruhás munkavállalóink!

Nekünk harcosaink legyenek és ne egyenruhás munkavállalóink!

A magyar hadiipar az elmúlt 20 évben leépült. Most már arról kell beszélni, hogyan építjük újjá – nyilatkozta a miniszterelnök.

Nekünk harcosaink legyenek és ne egyenruhás munkavállalóink! A legfontosabb a katona. A kiképzésre, a fizetésre helyezzük a hangsúlyt. De kell hadiipar is. Saját gyártás nélkül nem tudunk működősképés hadsereget létrehozni.

A miniszterelnök szerint az ukrán-orosz háború megtanította, hogy nemcsak az a lényeg, hogy mennyi fegyvered van, hanem az is, hogy mennyit tudsz gyártani.

Ha nagy világesemény van, akkor meghívja az ember a barátait

Minden forintért le kell hajolni – mondta az atlétikai vébével kapcsolatban a miniszterelnök. Orbán szerint Budapest mindenkié, de korábban nem volt elég szálloda, nem volt miért idejönni. 2010-ben azt a célt tűzték ki, hogy adjanak meg Budapestnek minden lehetőséget, hogy ez megváltozzon. Példaként említette a Hungexpot, majd a kulturális létesítmények felújítást.

A harmadik nagy lépés a sportesemények. Ezek irányítják a világ figyelmét

– állapította meg Orbán, aki szerint karnyújtásnyira vagyunk egy BL-döntő megrendezésétől. Nagy munka egy ilyen világesemény megrendezése – tette hozzá.

Ha nagy világesemény van, akkor meghívja az ember a barátait. Most jön a katari emír, a török elnök, a szerb elnök. És jönnek a politikai barátaink Azerbajdzsánból, Kirgizisztánból.

Az augusztus 20-ai ünnepséggel kapcsolatban Orbán arról beszélt, hogy a magyar történelem kacskaringós és viharvert.

Messziről jöttünk, sziget-szerűen élünk itt azóta, és amit elfoglaltunk, ahol berendezkedtünk, azt kézben tartjuk.

Ha nincs növekedés, nem lehet béreket emelni

Ha nincs növekedés, nem lehet béreket emelni. Előbb le kell törni az inflációt, utána kell béreket emelni

– nyilatkozta a miniszterelnök. Orbán szerint az emberek megszokták, hogy vannak gyarapodó bérek, de a háború ezt megállította. Ide kell visszatérni. A gazdasági növekedés a második negyedévben csökkent, de az jó, hogy ezen már túl vagyunk. Néhány kulcsminiszter ilyen helyzetben nem teheti meg, hogy szabadságra menjen – tette hozzá Orbán.

Jól állta a sarat a magyar gazdaság és az emberek is jól küzdöttek

– jegyezte meg. A miniszterelnök szerint az év második felében bekövetkező béremelés ellensúlyozhatja majd az év elejei áremelkedéseket.

A 2024-es költségvetési év hatszázalékos inflációval számol. Ennél gyengébben nem lehet teljesíteni.

Orbán: Üstökön ragadtuk az inflációt, egy radikálisabb megoldást választottunk

Mit tud tenni, hogy újra növekedő pályára állítsa a magyar gazdaságot – kérdezték Orbán Viktort a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök szerint egy olyan helyzetben, amiben az európai gazdaság van egymásra épülő lépéseket kell megtenni. A baj gyökerét most nem tudjuk orvosolni. Amíg nincs béke, addig marad a háborús gazdaság és maradnak a szankciók. Ha a háborút véget érne, akkor pillanatok alatt megváltozna az a közeg, amiben működik az európai gazdaság.

A háború intenzitása nő, és egyre brutálisabb

– állapította meg a miniszterelnök, aki szerint a megoldás kulcsa a nagyok kezében van.

Meg kell védeni a munkahelyeket, ezzel nem állunk rosszul – mondta Orbán Viktor. Egyelőre a magyar gazdaság a magyar embereknek ad munkát.

Üstökön ragadtuk az inflációt, egy radikálisabb megoldást választottunk. Az árspekuláns multikat rá kellett venni, hogy hagyják abba az indokolatlan áremelést. Ami sok az sok

– jegyezte meg Orbán és hozzátette: elérik, hogy egy számjegyű legyen az év végi infláció.

Olvasói sztorik