Belföld

Parragh László a lesújtó GDP-adatokról: Szükség van a recesszióra

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az agrárszektor teljesítménye a vártnál kevésbé húzta fel a teljes GDP-t, a többi gazdasági terület pedig az előzetesen kalkuláltnál is rosszabbul teljesített – ezzel indokolta a lesújtó negyedéves GDP-adatokat Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Világgazdaságnak nyilatkozva elmondta:

a recesszió egy olyan alkalmazkodási szakasz, amelyre egy túlfűtött gazdaságban szükség van.

Hozzátette, hogy az infláció megfékezése a legfontosabb gazdaságpolitikai cél, és ez lassítja a gazdasági növekedést. Ugyanakkor szerinte a mély visszaesést ezzel együtt is el kell kerülni.

Parragh szerint a tényleges végeredményhez meg kell várni a szeptember elsejével megjelenő részletes GDP-adatokat és csak azt követően lehet érdemben értékelni a gazdasági mutatókat.

Éves alapon a második negyedévben 2,4 százalékkal csökkent a GDP Magyarországon, ami jelentősen alulmúlta a várakozásokat. A második negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal elmaradt az előző negyedévhez képest, ezzel negyedik negyedéve zsugorodik a gazdaság, vagyis egy éve van technikai recesszióban Magyarország.

A 2,3 százalékos visszaesést mutató magyar adat a harmadik legrosszabb az egész EU-ban:

Kapcsolódó
A magyar GDP-adat a harmadik legrosszabb az unióban
A régióban pedig messze a leggyengébb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik