Belföld

A magyar GDP-adat a harmadik legrosszabb az unióban

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Éves alapon a második negyedévben 2,4 százalékkal csökkent a GDP Magyarországon, ami jelentősen alulmúlta a várakozásokat. A második negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal elmaradt az előző negyedévhez képest, ezzel negyedik negyedéve zsugorodik a gazdaság, vagyis egy éve van technikai recesszióban Magyarország.

A 2,3 százalékos visszaesést mutató magyar adat a harmadik legrosszabb az egész EU-ban.

Ennél gyengébben csak a svéd (-2,4) és az észt (-3) gazdaság teljesített, írja az Eurostat adataira hivatkozva a hvg.hu.

Összességében az európai gazdaság teljesítménye nőni tudott: az EU GDP-je 0,5 százalékkal volt nagyobb az idei második negyedévben, mint egy évvel korábban, de negyedéves alapon, január-márciushoz viszonyítva stagnálást mértek április-júniusra.

A 23 tagállam közül, ahonnan már megvannak a GDP-adatok, kilencben mértek visszaesést éves alapon. Az EU nagy gazdaságai közül Németország mínuszban van (igaz, náluk csak 0,1 százalékos a csökkenés), míg Franciaországban 0,9-, Olaszországban 0,6-, Spanyolországban 1,8 százalékos növekedést mértek.

A legjobban az ír gazdaság teljesített, ott 2,8 százalékkal nőtt a GDP, a második helyre Románia került 2,7 százalékos növekedéssel, a harmadik pedig Ciprus és Portugália 2,3-2,3 százalékkal.

A magyar adat az összes régióbeli országénál gyengébb volt.

Ausztriában viszont 0,3, Csehországban 0,6, Lengyelországban 1,3 százalékos visszaesést mértek, ám a román gazdaság 2,7-, a bolgár 1,8-, a szlovén 1,6 és a szlovák 1,3 százalékkal nőni tudott.

Kapcsolódó
Nagy Márton a lesújtó GDP-adatokra: A harmadik és negyedik negyedévben gyors visszapattanás várható
A miniszter szerint a német gazdaság stagnálása sem segített hazánknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik