Belföld

Egészségügyi államtitkár: Luxus, hogy 150-200 főre tartunk fent praxist

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A rendszer legyen olyan, mint egy öntisztító sütő. Attól függően, hogy milyen témáról beszélünk, 1-3 évente legyen képes önmaga mérésére, az eredményekből tudjon következtetéseket levonni, majd saját maga változásokat generálni – nyilatkozta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Portfolio-nak adott interjújában. Takács szerint alapvető probléma, hogy egy szocialista, fejnehéz kórházi ellátórendszert üzemeltetünk.

Ezzel szemben egy modern egészségügyi ellátórendszer nagyobb hangsúlyt fektet a megelőzésre, értve ez alatt a szűréseket is, másrészt sokkal több helyben megoldható, definitív ellátást nyújt, aminek az egyik része az alapellátásban történik meg, a másik fele pedig a járóbeteg-ellátásban. Egy ilyen modern rendszerben kizárólag azokat a betegeket fektetjük kórházban, akiknek ténylegesen ott a helyük. Viszont a kórházi struktúra ehhez túlméretezett

– mondta Takács, majd hozzátette: mindenki az ágylábakat számolgatja, de nem az a lényeg, hanem az ellátott esetek száma. „Az ellátott esetekből a jövőben sem lesz kevesebb, viszont az orvostudomány fejlődésének hála a kórházban töltött idő jelentősen csökken. Csak egy példa: 30 évvel ezelőtt egy vakbélműtéttel 2-3 hetet bent kellett feküdni, most szövődménymentes esetben a 3.-5. napon a beteg hazamehet” – hangsúlyozta Takács.

Később szóba került az ellátási profil átalakítása is:

Az nem járható, hogy a nagyapám 3-4 hónapig bent van a vármegyei kórházban, és a nagyanyám hónapokig ingázik a kórházba 60 kilométerről. Ezek a kapacitások azok, amiket a városi kórházakban meg kell erősíteni, ezen dolgozunk. Nem zárjuk be a kórházakat, hanem áthangoljuk a funkcióikat úgy, hogy a lakóhely közelében elérhető, magas színvonalú ellátást nyújtsanak.

Takács a Portfolionak adott interjújában még beszélt arról, hogy:

    • a sebészet egy kifejezetten rosszul finanszírozott szakma:  100 ezer forint bevételt 122 ezer forint ráfordításból tud realizálni.
    • a Szent János Kórház a magyar egészségügy állatorvosi lova, az egyik legrosszabb finanszírozási struktúrával rendelkezik.
    • Öregszik a háziorvosi társadalom.
    • Luxus, hogy 150-200 főre tartunk fent praxist.

    • Amíg ezt a fajta finanszírozási módszert tartjuk fent, addig ne is várjuk, hogy fiatalok menjenek háziorvosnak.
    • Orvosból abszolút hiány nincs az országban, a szakdolgozóknál ugyanakkor nem ez a helyzet, ott van hiány.
    • Az orvosok esetében a töredékére esett vissza a külföldre vándorlás.
    • A magánszolgáltató, ha piaci rést lát, nyugodtan üzemeltetheti a CT-jét és az MR-jét. Csak nem a kórház területén.

További részletek a Portfolio cikkében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik