Belföld

Szijjártó Péter élesítette a paksi orosz hitel új szabályait

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Most vált végleg hivatalossá, hogy halasztást kapott Magyarország a törlesztésre Oroszországtól.

Megjelent a Hivatalos Értesítőben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közleménye

a Magyarország Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya között a Magyarország Kormányának a magyarországi atomerőmű építésének finanszírozásához nyújtandó állami hitel folyósításáról szóló, 2014. március 28-án kelt megállapodás módosításáról szóló 2. számú jegyzőkönyv kihirdetéséről.

Noha nemzetközi szerződésről van szó, törvény helyett a kormány erről egy júliusi rendeletben döntött, ám most dőlt el, hogy azóta

a felek eleget tettek a hatálybalépéshez szükséges hazai eljárásoknak, így a jegyzőkönyv (mellékleteivel) augusztus 16-tól életbe is lép.

A hivatkozott kormányrendelet lényege, hogy Oroszország maximum 10 milliárd euró összegű hitelt nyújt Magyarországnak a paksi atomerőmű 5. és 6. erőműblokkja tervezéséhez, építéséhez, üzembe helyezéséhez szükséges munkákra, szolgáltatásokra, eszközbeszerzésekre.

A jövőben minden költségvetési időszak előtt legalább hat hónappal meg kell állapodni a Paks II-höz az adott időszakban felhasználandó hitel összegéről, amit Magyarország csökkenthet, ha erről tájékoztatja az orosz pénzügyminisztériumot legkésőbb a tárgyév július 1-jéig, de

az adott éves költségvetési időszakban fel nem használt hitel egyeztetett összegének 0,25%-át rendelkezésre tartási díjként köteles megfizetni.

Magyarország euróban fizet. Mostantól vált végleg hivatalossá, hogy Magyarország halasztást kapott adósságaira. Erről elsőként egyébként Moszkvában jelent meg egy rendelet, amiről a  portfolio.hu írt először.

Kapcsolódó
Orosz kormányrendeletből derült ki, hogy halasztást kaptunk Paks 2 orosz hitelére
Állítólag a Magyar Közlönyben is közzéteszik majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik