Belföld

Durva érvágás a családoknak tanévkezdés

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A szülők csaknem kétharmada szerint 50 ezer forintnál is többet kell költeni gyermekenként.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke az InfoRádióban azt mondta, ez az időszak minden családnak megterhelő függetlenül attól, hány gyermeket nevelnek. Az iskolakezdésre a szülőknek már korábban készülniük kell, mert az még akkor is jelentős kiadás, ha az idősebb testvérektől néhány dolgot a kisebbek tudnak örökölni.

Kardosné Gyurkó Katalin tapasztalata szerint noha tavalyi árakon kínálják az irodaszereket, még így is több mint 50 ezer forint az iskolakezdési csomag két gyermeknek összesen, ha pedig kell még új iskolatáska, új cipő (normál, benti és torna), akkor az még az ünneplő nélkül is 100 ezres tételt jelent.

A NOE elnöke azt mondta, a népszámlálás adatait még várják, a Központi Statisztikai Hivatal azokat novemberre ígérte. Szerinte a családok 1 százaléka lehet nagycsaládos, azokban  nevelkedik a gyerekek 25 százaléka. A nagycsaládosoknak segítség, hogy ingyen kapják a tankönyvet, akik pedig rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, azok ilyenkor kapnak rendkívüli támogatást, az egyesület pedig idén is tart tanszergyűjtési akciót.

A legtöbben 50 ezernél többet költenek

A szülők csaknem kétharmada szerint 50 ezer forintnál is többet kell költeni gyermekenként az iskolakezdésre – írja az mfor.hu a Provident Pénzügyi Zrt. felmérése alapján. A cég ügyfelei körében végzett kutatása is megerősítette, sok család hónapokig tudatosan spórol a tanszerek beszerzésére. A szülők mintegy 10 százaléka fedezi kiadásait megtakarításból. Jellemzően havonta körülbelül 10 ezer forintot próbálnak az iskolakezdésre félretenni, kevesebb mint 3 százalék vesz fel hitelt a kiadásokra.

A több mint 300 megkérdezett szülő

  • 65 százaléka 50 ezer forintnál többre,
  • 14 százaléka 40 ezer és 50 ezer forint közé tette
  • 5 százalékuka 20 ezer és 30 ezer forint közötti összegre

becsülte kiadásait. A több gyermeket nevelők esetében az 50 ezer forint felett költők aránya 75 százalék, a nagycsaládosoknál 82 százalék volt. Azok között viszont, akik hitelt vesznek fel, több mint 70 százalékuk csak egy gyermeket nevel. Ezzel jellemzően a vidéken élők élnek, a legtöbben Heves és Fejér megyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik