Belföld

17 százalékos inflációkövetés jön az útdíjakban, jelentősen drágulhat minden közúti szállítás

MTI
MTI

Októbertől 17,6 százalékkal emelkedhet az útdíj a teherjárművek számára a hazai úthálózat 7300 kilométerén.

A kiépített nyomkövető rendszer már jelenleg is a megtett kilométereknek megfelelően vonja le a gépjárművekben elhelyezett fedélzeti GPS eszközökön keresztül a díjakat. Az RTL Híradójának nyilatkozó autómentő vállalkozó például a pénteken 280 kilométert ment oda-vissza, amiért közel 15 ezer forintot kellett fizetnie.

Hajdú Gábor fuvarozó azt mondta, hogy eddig is beleépítették a szolgáltatások árába az útdíjat, és ez után is úgy lesz, hogy megnézik az eszközön, hogy mennyi volt az útdíj, és „azt hozzá tudja csapni a fuvardíjhoz”.

A kormány az inflációhoz kötötte a díj mértékének meghatározását.

100-130 ezer családnak ad megélhetést az ágazat, nagyon sok mikro- és kisvállalkozás tevékenykedik benne, ők nem tudják elviselni az ilyen mértékű díjemelést

– mondta a Híradónak Árvay Tivadar, a Magyar Fuvarozók Egyesületének szóvivője hozzátéve, hogy az áthárított költségek viszont veszélyeztetik a kormányzati célokat, amelyek egyszámjegyű inflációt szeretnének az év végére. Számításaik szerint akár ötödével is drágulhat az áruszállítás a következő hónapokban, mert januártól az uniós környezetvédelmi szigorítások miatt még magasabb lehet a díjazás.

Tovább rontja a helyzetet, hogy közben a gázolaj ára is megugrott. Május óta érezhető az üzemanyagok újabb áremelkedése, a különbség azóta már közel jár a 20 százalékhoz.

A Híradónak nyilatkozó szakértők szerint az élelmiszerektől a háztartás gépekig, szinte minden árukategóriában jelentkezhet a díjemelés hatása.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium az utak állapotának megőrzésére és a biztonságos közlekedésre hivatkozik. A tárca szerint az útdíjbevétel ezt biztosítja. Azt írták, hogy

a jogszabálynak megfelelően az útdíjak mértéke inflációkövető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik