Belföld

Bejelentette fizetésképtelenségét az Országos Roma Önkormányzat

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Lakatos Oszkár, az Országos Roma Önkormányzat elnöki teendőket ellátó elnökhelyettese bejelentette az ORÖ teljes ellehetetlenülését és fizetésképtelenségét, írja a Népszava. Lakatos elmondása szerint július 21-én tájékoztatta erről Fülöp Attilát, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárát, később pedig újabb levelet küldött.

A fizetésképtelenség következtében az elnökhelyettes tájékoztatása szerint teljesen megbénul a testület, az ORÖ hivatala és az ORÖ intézményeinek működése.

 A közgyűlés összehívására sincs pénz, a képviselők így semmilyen aktuális ügyben nem tudnak döntést hozni. 

Lakatos úgy véli, a belügyi tárca intézkedései vagy azok elmaradása miatt keletkezett kár a „teljes magyarországi roma társadalom nemzetiségi jogainak jogellenes csorbítását jelenti”.

Emlékeztetőül: a Belügyminisztérium korábbi döntése értelmében több mint félmilliárd forint támogatást kell visszafizetnie a roma önkormányzatnak. Lakatos Oszkár állítja, hogy a pénz jelentős részét az ORÖ már visszafizette, a minisztérium szerint azonban ezt a működési támogatásból nem tehette volna meg.

Az ORÖ fellebbezést nyújtott be a NAV-hoz, kérve a Belügyminisztérium kezdeményezésére indult végrehajtási eljárás felfüggesztését.

Kapcsolódó
Polt Péter szerint Farkas Flórián nem vett részt a Híd a munka világába programban, bár a szerződéseket ő írta alá
Vadai Ágnes kérdésére a legfőbb ügyész kifejtette, miért állították le a nyomozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik