Belföld

Nem tudhatjuk, tudtak-e róla, hogy Budaházyék szerepeltek az FBI tiltólistáján

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Ungár Péter (LMP) ezúttal is hiába kérdezett.

Az ellenzéki politikus Varga Judit igazságügyi minisztert kérdezte arról, tudtak-e arról, hogy Budaházy György és társai szerepelnek az amerikai repüléstilalmi listán. Előzőleg a Népszava derítette ki, a Hunnia-per szinte összes vádlottja felkeltette a terrorizmussal foglalkozó amerikai szervek érdeklődését, a listán egy kivétellel mind a 17 vádlott és egy tanú nevét is megtalálták.

Az LMP politikusa szerint az, hogy bekerültek az FBI Terrorista Átvilágító Központja (Terrorist Screening Center – TSC) által vezetett nyilvántartásba arra enged következtetni, hogy az általuk elkövetett bűncselekményeket a külföldi szolgálatok is komolyan vették.

Ungár Péter jelezte, Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmi döntése kapcsán ő és mások is több kérdést feltettek már, fejezték ki aggályukat, mivel semmilyen tájékoztatást nem adtak arról, pontosan milyen döntési és mérlegelési folyamatok előzték meg azt.

Ezért arról sem tudunk, hogy az elnöki kegyelem megadása idején rajta voltak-e a listán és ha igen, figyelembe vették-e, hogy a Hunnia-per vádlottjai ilyen nemzetközi adatbázisokban szerepelnek.

Varga Judittól ezért az alábbiakra várt választ.

  • Tudomásuk volt arról, hogy Budaházy György és társai szerepelnek az amerikai repüléstilalmi listán? Ha igen, a kegyelmi döntés meghozatalakor is szerepeltek ebben az adatbázisban?
  • Figyelembe vették, a nemzetközi aggályokat a kegyelmi döntés meghozatalakor?

Mivel időközben Tuzson Bence lett a miniszter, így államtitkára immár az ő megbízásából válaszolt Ungár Péternek, akit ismét arról tájékoztatott, hogy egyedi kegyelmi ügyekben semmilyen felvilágosítást nem adhatnak, tekintettel az érintettek személyes adatainak védelméhez fűződő jogára. Répássy Róbert korábban valóban ugyanezt a választ adta, amikor az LMP politikus arról érdeklődött, mikor veszi kezdetét Budaházy eltiltása a közügyektől.

Most ugyanakkor még annyit hozzátett, hogy

»amerikai repüléstilalmi lista« nevű adatbázis nincs az Igazságügyi
Minisztériumban, a kegyelmi eljárásra pedig a magyar törvények vonatkoznak.

Novák Katalin a 24.hu-nak adott interjújában azt mondta, ez volt az egyik legnehezebb döntés, amit meg kellett hoznia, amire Ungár Péter akkor úgy reagált, az államfő nem tudta megmagyarázni, miért adott kegyelmet egy terroristának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik