Belföld

Budaházyék felkerültek az FBI repüléstilalmi listájára

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Bár Tusványosra elmehetett a köztársasági elnöktől kegyelmet kapó Budaházy György, nem biztos, hogy el tudna jutni Amerikába a korábban terrorizmusért elítélt férfi: ő és a Hunnia-perben elítélt társai (egy kivétellel) rákerültek az amerikai repüléstilalmi listára (no-fly list). Mindez az FBI Terrorista Átvilágító Központja (Terrorist Screening Center – TSC) által vezetett nyilvántartás egy korábbi változatából derült ki, amit a Népszava szúrt ki, azt azonban nem sikerült megállapítaniuk, hogy az érintettek továbbra is szerepelnek-e az adatbázisban.

A Népszava által látott lista csupán neveket tartalmaz, de a TSC tájékoztatója szerint az illetők ujjlenyomatát, születési dátumát és más adatait is gyűjtik. A terrorista-listán szereplők zöme nem amerikai állampolgár és nincs is ismert kapcsolatuk az Egyesült Államokkal. Az ismertető is hangsúlyozza, hogy biztonsági okokból nem erősíthetik meg senki aktuális státusát. Kizárólag kormányzati szervek javasolhatják bárki felvételét a listára.

Mint ismert, Budaházy Györgyöt első fokon 17 év szabadságvesztésre ítélték, a megismételt új eljárásban 6 év fegyházat kapott  jogerősen idén márciusban. Novák Katalin áprilisban adott kegyelmet Budaházynak és bűntársainak, a 24.hu-nak adott interjújában azt vallotta, hogy ez volt az egyik legnehezebb döntés, amit meg kellett hoznia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik