Belföld

Rétvári elárulta, minek a kordonok a Karmelita előtt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Pintér Sándor belügyminiszter kapott írásbeli kérdést Hadházy Ákos képviselőtől.

Írásbeli kérdéssel fordult még július végén Pintér Sándor belügyminiszterhez Hadházy Ákos a miniszterelnök budavári rezidenciájához, a Karmelitához felhúzott kordonnal kapcsolatban. A független országgyűlési képviselő arra volt kíváncsi:

Milyen határozat alapján került megrendelésre, illetve felépítésre a Színház utcát lezáró kordon?

A képviselő a dokumentumban emlékeztetett rá, hogy még 2021. november 26-án építkezésre hivatkozva teljes hosszában lezárták a Színház utcát, amely a Karmelita bejáratához vezet. Hadházy arra kérte a belügyminisztert, küldje meg neki azt a határozatot, amely alapján a kordont megrendelték, illetve felépítették.

A belügyminiszter nevében a KDNP-s Rétvári Bence miniszterhelyettes felelt. Az nem derült ki, hogy az igényelt dokumentumokat elküldte-e a képviselőnek, ám péntek délben közzétett írásbeli válaszában azt írta:

A Színház utca Karmelita felőli részét a Készenléti Rendőrség objektumvédelmi célokra veszi igénybe, a Színház utca Honvéd főparancsnokság felőli része pedig építési kivitelezési munkaterület.

Rétvári Bence a válaszában politikai véleményét sem rejtette véka alá a közelmúltbéli kordonbontási akciókkal kapcsolatban. Levele végén azt írta a Zuglóban egyéniben megválasztott országgyűlési képviselőnek, hogy „hagyjanak fel a külföldi receptek alapján szervezett, külföldi pénzből támogatott agresszív, erőszakos akciókkal”.

Emlékezetes, hogy tavasszal a Karmelita előtt több alkalommal könnygázt vetettek be a kordon lebontását a tiltakozás formájául választó diákokkal szemben. Május elején például a pedagógusok jogállását jelentős mértékben átalakító, azóta az Országgyűlés által elfogadott úgynevezett státustörvény ellen szervezett több civil tiltakozást. Ennek során az esti órákban a jórészt diákokból álló tüntetőknek sikerült lebontaniuk a miniszterelnöki rezidenciát védő kordon egy részét. A rendőrök és a rohamrendőrök ekkor ismét könnygázt vetettek be a tiltakozók ellen. Ugyanezen a napon a rendőrök a tüntetők közül kiemeltek és megbilincseltek egy ellenzéki országgyűlési képviselőt, a Momentumos Tompos Mártont.

Egy hónappal korábban, idén április 5-én Hadházy Ákos nekiesett a tiltakozás után visszaépített kordonnak, a rendőrök pedig földre vitték, és közben megsérült az arca.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik