Belföld

Hadházy nekiesett a visszaépített kordonnak, a rendőrök földre vitték, megsérült az arca

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Szerda reggel hétkor ismét elbontotta a kordont a Momentum parlamenti frakciója és Hadházy Ákos független képviselő a Karmelita kolostor előtt.

Varga Jennifer / 24.hu

Ez már a harmadik alkalom, hogy elbontják a kordont a miniszterelnök irodája előtt, ami hivatalosan azért van ott, mert a szomszéd épület felújítása miatt építési területté nyilvánították az utcának a két épület közötti területét.

Varga Jennifer / 24.hu

A momentum politikusai ismét egyenként vitték el a kordonokat, amelyek lezárják a Színház utcát, és fektették azokat a Karmelita bejárata elé, majd összelakatolták őket. Körülbelül egy óra alatt végeztek a kordonok felpakolásával.

Attól, hogy valaki harmincvalahány évvel ezelőtt MSZMP-tag volt, ma lehet Kereszténydemokrata. Mondok egy példát, Nagy Imréről hallott már?

– mondta érkezés közben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke Gulyás Balázs újságírónak arról, hogy Szili Katalin belépett a KDNP-be.

Szerdán egyébként kormányülés van, ezért a miniszterek is érkeznek a kordonbontás közben a Karmelitába. Ebből a szempontból sikerült a Momentumnak véghezvinnie a tervét, mert több újságíró is kérdezhette a kormánytagokat.

Varga Jennifer / 24.hu

Semjént Hadházy is kérdezte, egészen pontosan arról, hogy milyen veszély az, ami az újságírókra veszélyt jelent, a politikusokra nem?

Én a munkahelyemre jövök, keresztül kell mennem az építési területen.

– mondta erre Semjén, aki szerint egyébként Szili Katalinnak számos érdeme van, de a legfőbb az, hogy amikor Gyurcsány Ferenc megszűntette a magyar állandó értekezletet, Szili Katalinnak volt elég bátorsága létrehozni a Kárpát Medencei Magyarság fórumát. Szerinte egyébként nincs jelentősége harminc évvel a rendszerváltás után, hogy hány MSZMP-tag van a KDNP-ben.

Varga Jennifer/24.hu

Szabó Szabolcs képviselő azt mondta, azért van értelme elbontani a kordont, mert legutóbbi is visszaépítették, és annak ellenére nincs senkin munkavédelmi sisak, hogy ez egy építési terület. Szerinte addig fogják elbontani, amíg visszaépítik azt. Szabó szerint nehezítik a helyzetet, mert most már a kordont is rögzítették a nehezékekhez, és össze is láncolták őket, így azokat szét kellett vágni.

Varga Jennifer / 24.hu

A Momentum három képviselője kiakasztott a Karmelita Kolostor kerítésére egy molinót is, amelyen az önkényuralmat eredményező különleges jogrend felszámolását követelték.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke is elmondta, hogy addig fognak visszamenni kordont bontani, ameddig újságírók nem tudják kérdezni a kormányt a Karmelita épülete előtt.

Utolsó picsogók, belpesti picsogók vagytok, életetekben nem végeztetek rendes munkát.

– mondta Lőcsei Lajos, a Momentum képviselője közben többször is egy újságírónak, akit ő a kormányzati propaganda képviselőjének tartott. Őt végül Tóth Endre, a párt másik képviselője mentette ki, aki ennél cizelláltabban mondta ki, hogy szerinte a kormánypárti újságírók kiragadott mondatokkal ferdítik el a mondanivalójukat.

Hadházy elmondta, hogy annyi értelme mindenképp volt a kordonbontásnak, hogy az újságírók ma már tudtak interjút csinálni olyan politikusokkal, akikkel korábban nem.

Hadházy elmondása szerint egyébként Orbán Viktor nem a főbejáraton keresztül ment be az épületbe, miközben bontották a kordont, hanem a Sándor-palota felől, mivel a két épület között van átjárás. Ez végül a többi ellenzéki képviselőnek is feltűnt, és inkább a Sándor-palota bejáratánál kezdtek el várakozni.

A 444.hu arról ír, hogy kilenc óra körül kezdett el megérkezni a többi politikus is a kormányülésre. Pintér Sándor belügyminiszter érkezését a rendőrség sorfallal várta, Csák János kisbusza előtt pedig a momentumosok ülve próbálták akadályozni a bejutást. Őket a rendőrök felemelték és arrébb tették. A rendőrség a lap szerint minden ellenzéki politikust és újságírót igazoltatott.

Több miniszter is a Sándor-palota felől ment be a kormányülésre. Így tett Varga Judit és Gulyás Gergely is, de errefelé sétált Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is.

Varga Jennifer / 24.hu

Később dulakodás is kialakult a rendőrök és néhány képviselő között. A Telex azt írja, tíz óra körül a rendőrök elkezdték visszaépíteni a kordont, aminek Hadházy Ákos nekivetette magát. Itt egy ponton a 444.hu szerint Hadházy a földre került, és megsérült az arca. A lap szerint Hadházy azt kiabálta, hogy ne érjenek hozzá, mentelmi joga van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik