Belföld

Karácsony Gergely: Gulyás Gergely írásba adta, hogy a kormány betartja az atlétikai vébéről kötött megállapodást

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Tegnap éjszaka lezárultak a tárgyalások, amelyek az atlétikai világbajnokság megrendezésének feltételeit tartalmazó Főváros-kormány megállapodás érvényre juttatását célozták. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Orbán Viktor felhatalmazásával írásban is megerősítette, hogy a kormány betartja a megállapodást, jelentette be Karácsony Gergely a Facebook-oldalán.

A főpolgármester a Városházán fogadta Sebastian Coe-t, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökét, aki átadta meghívását a bő egy hét múlva kezdődő atlétikai világbajnokságra. Karácsony ezt el is fogadta, miután a 2019 óta húzódó tárgyalások végére sikerült pontot tenni.

Karácsony főpolgármesterré választása után közölte, hogy csak akkor támogatja a vb megrendezését, ha teljesíti a kormány az öt pontját. Elmondása szerint a célja az volt, hogy a világesemény egy városfejlesztési koncepció része legyen, amely a budapestiek egészségét szolgálja.

Ebben többek között azt vállalta a kormányzat, hogy Ferencvárosban a tömegsport céljait szolgáló sportpark épül, hogy öt éven keresztül évente 10 milliárd forint fejlesztési támogatást kapnak a kerületi egészségügyi intézmények, illetve ebből működtethetjük a fővárosi CT/MR programot

– írta Karácsony, aki korábban vétóval is fenyegetett, miután a kormány 2021-ben meghozta a Fudan-törvényt. Ez lényegében lehetővé teszi, hogy a kínai Fudan Egyetem beköltözzön a Diákvárosnak kiszemelt területre a ferencvárosi Duna-parton, mire Karácsony úgy válaszolt, hogyha nincs Diákváros, atlétikai vébé sem lesz. Végül a vétóra mégsem került sor, de a kormánnyal kötött megállapodást 2022-ben felfüggesztették, a főváros pedig megvonta a támogatást a rendezvénytől. A Fudant azóta elkaszálta a beruházási stop.

Tegnap este mégis megállapodtak a felek. – Azoknál a projekteknél, ahol félbemaradtak a beruházások, soron kívül megkötésre kerülnek a szükséges szerződések, és a megállapodásból hátralévő keret felosztása kapcsán pedig megindulnak a szakmai egyeztetések – tette hozzá Karácsony, megköszönve Gulyás Gergely és Fürjes Balázs, a vb-t szervező bizottság társelnökének aktivitását az ügyben.

A főpolgármester megjegyezte, hogy nem naiv, és pontosan tudja, rengeteget kell még küzdeniük, hogy ezek a források valóban meg is érkezzenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik