Belföld

A kormány szerint a fővárosnak, a főváros szerint a kormánynak kéne befejezni a Biodómot

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Csak akkor lesz Biodóm, ha a kormány jobb belátásra bírható, mert a Főváros ebben az ügyben nem tud előrelépni – nyilatkozta Bősz Anett főpolgármester-helyettes az ATV Híradónak. Ezzel szemben a kormány az ATV kérdésére azt írta: a Biodóm befejezése a Főváros feladata.

A kormány minden támogatást megadott, amit ígért

– tették hozzá.

Az idén 175 éves Fővárosi Állatkert melletti Biodómot kezdték hat éve kezdték el építeni. A Biodóm a Kárpát-medence egykori élővilágát idézné meg, de lennének benne elefántok és cápák is. Ez utóbbiak még kis korukban kerültek az állatkertbe, arra számítva, hogy mire kifejlett példányok lesznek, átkerülnek a Biodóm nagy akváriumába. Erre azonban a közeljövőben aligha kerül sor.

A fővárosi önkormányzat szerint a 2013 óta zajló Biodóm projekt költségei az elmúlt nyolc évben drasztikusan megemelkedtek:

a beruházás becsült összköltsége 2014-ben 16 milliárd forint volt, ez az összeg 2019-ben- pedig már 64 milliárd forintra rúgott.

A megbízást a miniszterelnök barátjaként ismert Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. és az annak tulajdonában lévő Vilati Szerelő Zrt. alkotta konzorcium kapta.

Budapest 2020-ban megvizsgáltatta a beruházás állapotát, az Enviroduna Kft. által elkészített nyilvános jelentés megállapította, hogy még legalább 16,4 milliárd forintos ráfordítás szükséges az átadásig.

Bősz Anett szerint értelmezhetetlen a kormány magatartása Biodóm ügyben.

Ez egy kormányzati motiváció volt, kormányzati beruházás, nem érthető az, hogy mért a fővárosra veti vigyázó szemeit a kormány

– panaszolt a főpolgármester-helyettes.

Kapcsolódó
Biodóm: ha nem kapnak pénzt, Karácsonyék bezárják, a kulcsokat pedig odaadják a kormánynak
Leválasztanák a telket, ha nem kapnak külön forrást a Biodómra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik