Belföld

Kiderült, miért tűntek el a vagyonokat rejtő magántőkealapok gazdái az állami adatbázisból

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Januárban még több tucat magántőkealap valós tulajdonosa szerepelt a NAV tényleges tulajdonosi adatbázisában, ám a Direkt36 erről szóló cikkének megjelenése után törölték őket a nyilvántartásból, ám az eltűnésükért senki nem vállalt felelősséget.

A történtek után az LMP-s Ungár Péter írásban fordult a gazdaságfejlesztési miniszterhez, érdeklődve arról, hogy kinek a kérésére vált elérhetetlenné a NAV tényleges tulajdonosi adatbázisa. Nagy Márton miniszter nevében Fónagy János államtitkár válaszolt, aki közölte, hogy a tényleges tulajdonosi adatbázis Ungár kérdése ellenére továbbra is elérhető. Mint írta, a nyilvántartást „a pénzügyi és egyéb szolgáltatók azonosítási feladatához kapcsolódó adatszolgáltatási háttér megteremtéséről és működtetéséről szóló törvény biztosítja”.

Azonban hozzátette, hogy a magántőkealapok jelenleg nem tartoznak a törvény hatálya alá. 

Magyarán a tulajdonosaik titokban maradhatnak.

A magántőkealapok a gazdagok körében az utóbbi években egyre népszerűbbé váló befektetési formává váltak. Alacsony adókat és anonimitást biztosít – hasonlóan az offshore cégekhez –, ezért sok százmilliárd forint vándorolt frissen alapított magántőkealapokba. Ebbe a rejtőzködő világba biztosított ritka bepillantást a NAV 2021 óta működő, úgynevezett tényleges tulajdonosi adatbázisa, amelyben több tucat magántőkealap legnagyobb befektetőinek neve is felbukkant. Köztük volt számos közismert kormányközeli milliárdos, például Száraz István, Szíjj László, Mészáros Lőrinc, Hernádi Zsolt vagy Jászai Gellért.

A Direkt36 korábbi cikke szerint az év elején a „magántőkealap” keresőszóra még 37 érdemi találatot adott a NAV adatbázisa, ez nullázódott le júliusra. Pedig a két keresés között eltelt fél évben gyors ütemben szaporodtak tovább a magántőkealapok: míg januárban még 119 magántőkealapot tartott nyilván a Magyar Nemzeti Bank (MNB), most, július második felében már 182-t listáz ki a keresője. A portál felhívta a figyelmet: az eltelt időben a vonatkozó jogszabályok nem változtak, új iránymutatások nem jelentek meg, vagyis a magántőkealapok adatait egyszerűen törölték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik