Belföld

Publicus Intézet: a vízdíj még a fideszeseknél is vízválasztó

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Ők sem támogatják, hogy ipari fogyasztók is az alacsony árat fizessék.

A Népszava által megrendelt felmérés szerint még a kormánypárti szavazók sem tartják jónak, hogy a mesterségesen alacsonyan tartott vízdíjak miatt elmarad a közművek felújítása, azt végül ugyanis úgyis az adófizetők fizetik ki. A Publicus Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 62 százaléka mondta ezt, noha csak 6 százalékuk tapasztalt vízhiányt.  Csőtörés a válaszadók több mint ötödét érintette.

Az ellenzéki szavazók 67, a fideszeses 55 százaléka ismerte fel az összefüggést, hogy a nem valós, befagyasztott piaci tarifa, a szolgáltatókat sújtó adók miatt nem jut elég pénz immár egy évtizede a vezetékek karbantartására. Erről az összes megkérdezett 59 (a fideszesek 32, az ellenzékiek 83) százaléka hallott. A problémák megítélése pártállástól függ. A fideszesek 82, az ellenzékiek 58 százaléka szerint minden rendben van. 94 százaléknak nincs is gondja a szolgáltatással. 76 százalék elégedett a vízdíj összegével (15% sokallotta, 2% kevesellte).

Az most Budapesten köbméterenként 218 forint, míg előállítása körülbelül a kétszerese, legalább 900 forintosnak kellene lennie, hogy a fejlesztésekre is legyen fedezet. A felmérés szerint az országosan egységes tarifa bevezetését a válaszadók több mint fele (55%) támogatná, 29 százaléka ellenezné, 16 százalék nem tudott dönteni.

A megkérdezettek 71 százaléka rossznak tartotta azt a jelenlegi gyakorlatot, hogy a lakossági és az ipari fogyasztók ugyanannyit fizetnek a vízhasználatért. Az ellenzékiek csaknem négyötöde, a fideszesek 60 százaléka ezt elutasította. A kormány a hírek szerint országosan egységesítené a vízdíjakat, az átlag alatti, illetve feletti, fogyasztásra eltérő díjakat állapítana meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik