Belföld

„Isten hozta önöket, kedves fideszes urak, a hajlításmentes valóságban!”

MTI / Soós Lajos
MTI / Soós Lajos

Szükségünk van az euróra, az annak bevezetéséhez szükséges maastrichti konvergencia-kritériumokat pedig nem vitatni, hanem teljesíteni kell.

„A fenti mondatért manapság a kormánypárti nyilvánosság megmondói egyből hazaárulónak és nemzetellenesnek kiáltanának ki, pedig csak a Fidesz máig utolsó írásos választási programjából idéztem – írja vasárnapi hírlevelében Ujhelyi István. Az egykori MSZP-s EP-képviselő, az Esély Közösség alapítója azt állítja nem először vette kezébe az „Igen, Magyarország többre képes!” című, 2009-es dokumentumot, amely szerinte tökéletes ellentétje mindazoknak az elveknek és céloknak, amelyeket az orbáni rendszer most épp magáénak vall.

„Nemcsak azért teszem újra asztalra az euró kérdését, mert EP-képviselőként régóta a szívemen viselem az ügyet, vagy mert épp ezen a héten volt a hetvenhetedik évfordulója a forint bevezetésének, hanem mert épp a napokban jutott el Varga Mihály pénzügyminiszter is végre odáig, hogy egy interjújában kimondja: gondolkodni kellene az euró bevezetésén.”

Hát, gratulálok, Isten hozta önöket, kedves fideszes urak a hajlításmentes valóságban!

Felidézte, hogy az Orbán-kormány pénzügyminisztere egész pontosan azt mondta, nem kell persze kapkodni, de ideje lenne elgondolkodni a közös valuta bevezetésén, hiszen – mint fogalmazott – „már akkor is egyszerűbb lett volna a tavalyi év, ha az euró előszobáját jelentő, ERM-2 rendszer tagjai vagyunk”.

Ujhelyi szerint Varga Mihály nincs irigylésre méltó helyzetben a mostani, súlyos megszorításokra kényszerítő pénzéhségben, „de azért ilyen mondatokhoz abból a székből azért elég vastag bőr kell.”Ujhelyi azzal érvel, hogy a Fidesz az elmúlt tizenhárom évben minden lehetőséggel és felelősséggel rendelkezett ahhoz, hogy tulajdonképpen bármit megtegyen, ehhez képest a kormánypártok nemhogy piacnyugtató céldátumot nem tűztek ki, de konkrétan az euró bevezetése ellen érveltek, „minthogyha az valami kurucos-hazafias hőstett lenne, visszaverni a brüsszeli imperialisták próbálkozásait. Teljes agybaj.”

Az EP-képviselő felidézi: a Fidesz ellenzékben még pontosan jól látta, hogy „az euró mielőbbi bevezetésének előnyei nagyobbak, mint a hátrányai”. Sőt, az akkori Fidesz még azt hangsúlyozta, hogy az eurócsoportból kimaradó tagállamok háttérbe szorulhatnak, kimaradhatnak fontos döntésekből, ezért az euró bevezetése a „nemzeti önbecsülés szempontjából is fontos fegyvertény lesz.”

Érdemes lenne a kormánynak, azon belül is Varga Mihálynak újra átolvasni a korábbi választási programjukat és ígéreteiket. Ha csak a felét megvalósították volna, amit ebben leírtak, most nem lennénk ilyen süllyedő és káoszos, jogállamisági vitáktól terhelt helyzetben. Ha nem találják a nyomtatott verziót, szívesen átküldöm a linket, ahol megtalálják a teljes szöveget. Még…

– írja Ujhelyi István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik