Belföld

Nyolc vádlottja van a családi vállalkozásként működtetett 700 milliós zalai számlagyárnak

Gazdálkodással összefüggő kiemelt bűncselekmény miatt áll a Zalaegerszegi Törvényszék elé az a nyolc vádlott, akik 2018 és 2020 októbere közötti időszakban az Európai Unió tagállamaiból beszerzett számítástechnikai eszközök értékesítésével kapcsolatban létrehozott fiktív számlázási lánc működtetésével próbálták elkerülni az adófizetési kötelezettségüket.

A Zala Vármegyei Főügyészség közleménye szerint az elsőrendű vádlott sógora bevonásával hozott létre és működtetett a Közösségből származó, nagy értékű és mennyiségű számítástechnikai eszközök tekintetében olyan számlázási láncolatot, melyben a részt vevő gazdasági társaságok között a termékek ténylegesen nem cseréltek gazdát.

A rendszer létrehozásának, a valótlan számlák kiállításának célja kizárólag a jogosulatlan általános forgalmi adó levonási lehetőségének megteremtése és az adófizetési kötelesség elkerülése, minimalizálása volt.

A számlázási láncolatban közreműködő hat gazdasági társaság ügyvezetője csak névleges szerepet töltött be a vállalkozás irányításában, működésük kimerült az elsőrendű vádlott cégétől csak papíron megvásárolt termékek “áfás” számláinak kiállításában, de a vádbeli időszakban általános forgalmi adó bevallási kötelezettségüknek nem is tettek eleget.

Szerepük kizárólag az volt, hogy a Közösség területéről nettó áron beszerzett árut Magyarországon bruttó áron értékesítsék tovább, szintén a bűnszervezetet irányítójának az érdekkörébe tartozó négy vállalkozásnak. Az áruk továbbértékesítése azonban valójában meg sem történt, a „haszonhúzó” társaságok az általuk továbbértékesített termékek utáni adóbevallási és befizetési kötelezettségüknek csak részben tettek eleget.

Az ügyészség tájékoztatása szerint az adókijátszásra létrehozott szervezet tevékenységében elsőrendű vádlott mellett könyvelő és több cégvezető felelőssége is megállapításra került, akik a központi költségvetésnek általános forgalmi adó adónemben összesen 731 milliós vagyoni hátrányt okoztak, mely a nyomozás során nem térült meg.

A Zala Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és hamis magánokirat felhasználása vétsége miatt emelt vádat a terheltekkel szemben, melyben börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabására, valamint gazdasági társaságban betöltött vezető tisztségüktől való eltiltásra tett indítványt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik