Belföld

Tovább gyengélkedik a magyar ipar

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Júniusban is folytatódott a magyar ipar gyengélkedése: a termelés mind éves, mind havi alapon visszaesett, ami a gyenge belső és külső kereslettel függ össze. A KSH közlése szerint júniusban az ipari termelés volumene 3,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, de májushoz mérten is 0,9 százalékkal mérséklődött. A termelés az év első hat hónapjában 4,8 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában.

A Portfolio elemzésében azt írja, hogy az ipari termelés Magyarországon továbbra sem tud elszakadni a Covid-válság előtti szinttől. Az ipar legtöbb ágazata visszaesést mutat, miután mind itthon, mind külföldön gyenge a kereslet. A következő időszakban a csökkenő infláció mellett a kereslet újra élénkülhet.

A legnagyobb súlyú alágak közül a termelés volumene leginkább a járműgyártásban nőtt, de jelentősen bővült a villamos berendezés gyártásában is. Utóbbi elsősorban az akkumulátorgyárak felfutásával függ össze, ami a következő időszakban is támogathatja az ipar növekedését.

A két iparág nem tudja kompenzálni az ágazatok széles körében látott visszaesést, ami azt sejteti,

az ipar még egy ideig nem nem lesz képes érdemben hozzájárulni a GDP növekedéséhez.

A számítógép, elektronikai, optikai termék, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában visszaesett az ipari termelés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik