Belföld

Az új miniszternek régi-új biztosa lett

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Varga Judit ment, Kónya István maradt. Törvények módosítására is javaslatot tett Tuzson Bencének.

A friss Magyar Közlönyben (Hivatalos Értesítőben) jelent meg, hogy Tuzson Bence két évre biztossá nevezte ki Kónya Istvánt. Az igazságügyi miniszter utasítása szerint sok dolga lesz.

Egyebek mellett neki kell:

  • javaslatot tennie a büntetőjogi tárgyú, a bírákat, bíróságokat érintő törvények továbbfejlesztésére, a büntető anyagi, eljárási és büntetés-végrehajtási törvények módosítására,
  • részt vennie a büntetőjogi jogalkotás kommunikációjában,
  • vizsgálnia a bíróságok ítélkezési gyakorlatát,
  • kapcsolatot tartania a Magyar Igazságügyi Akadémiával,
  • figyelnie a Kúria büntetőjogi tárgyú joggyakorlat-elemző munkáját, a büntetőeljárások időszerűségét, az eljárások hosszát befolyásoló tényezőket.,

Feladata ellátása érdekében kapcsolatot tarthat az Országos Bírósági Hivatallal, a Kúriával, a Legfőbb Ügyészséggel, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával. Munkáját egyfős titkárság segíti, a miniszteri biztos helyettes államtitkári illetményre jogosult.

Kónya István számára a feladat nem lesz új, hiszen eredetileg az előző miniszter, Varga Judit kérte fel tavaly, szintén két évre. Szerepe új főnöke alatt hangsúlyosabb lehet, hiszen Tuzson Bence  bizottsági meghallgatásán egyértelművé tette, folyamatosan akarja azt vizsgáltatni, hogy az ítélkezési gyakorlat megfelel-e a jogalkotói szándéknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik