Belföld

Varga Judit miniszteri biztosokat nevezett ki

VARGA JENNIFER / 24.HU
VARGA JENNIFER / 24.HU
A Hivatalos Értesítőben jelentek meg az igazságügyi miniszter utasításai.

Varga Judit a „büntető anyagi, eljárási és büntetés-végrehajtási jogi tárgyú törvények hatályosulásának, jogalkalmazói gyakorlatának nyomon követésére, az azzal összefüggő feladatok összehangolására” két évre nevezte ki Kónya Istvánt. A miniszteri biztos komoly feladatokat kapott, számos törvény módosítására tehet javaslatot.

A miniszteri utasítás szerint:

  • a) a jogalkalmazói gyakorlat nyomon követése alapján szakmai javaslatot tesz a büntetőjogi tárgyú törvények, a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvény, valamint a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény továbbfejlesztésére,
  • b) a büntető anyagi, eljárási és büntetés-végrehajtási jogi tárgyú törvények hatályosulásának nyomon követése alapján szakmai javaslatot tesz e törvények módosítására,
  • c) részt vesz az Igazságügyi Minisztérium büntetőjogi jogalkotást érintő tevékenységének és eredményeinek
    kommunikációjában,
  • d) vizsgálja a bíróságok ítélkezési gyakorlatát,
  • e) javaslatot tesz a jogalkalmazás egységesítését szolgáló képzési programok tárgykörére, a képzések metodikájára, ezért kapcsolatot tart a Magyar Igazságügyi Akadémiával,
  • f) figyelemmel kíséri a Kúria büntetőjogi tárgyú joggyakorlat-elemző munkájának működését, ennek keretében a kormányzati közpolitikai célkitűzésekkel összhangban javaslatokat fogalmaz meg a vizsgálandó témákkal kapcsolatban,
  • g) figyelemmel kíséri a büntetőeljárások időszerűségét, vizsgálja az eljárások hosszát befolyásoló tényezőket, és javaslatot fogalmaz meg az eljárási időtartam csökkentésére,
  • h) feladata ellátása érdekében kapcsolatot tarthat az Országos Bírósági Hivatallal, a Kúriával, a Legfőbb Ügyészséggel és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával.

A miniszteri biztos a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 38. § (6) bekezdése szerinti díjazásra és – kormányrendeletben meghatározott – juttatásokra jogosult. Egyfős titkárság segíti a munkáját.

A miniszter Németh Balázs Sándort az igazságügyi nyilvántartó rendszerek koncepciójának megalkotásáért, előkészítéséért és fejlesztésének összehangolásáért felelős biztossá nevezte ki.

Ő felel – megbízatása keretei között – a feladatkörébe tartozó jogszabálytervezetek és vezetői döntések szakmai előkészítéséért és végrehajtásáért, összehangolja az abban közreműködő szervezeti egységek munkáját, ellenőrzi a kiadott feladatok végrehajtását.

A miniszteri biztos felel az Integrált Jogalkotási Rendszer és a Jogi Személyek Egységes Nyilvántartása üzemeltetésével, fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért.

Tevékenységét a tárca feladat- és hatáskörrel rendelkező politikai felsővezetőivel és szakmai felsővezetőivel egyeztetve végzi.

Megbízatása keretei között  egyeztetést folytathat a feladat- és hatáskörrel érintett központi államigazgatási szervekkel.

A miniszteri biztos tevékenysége ellátásáért – figyelemmel a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 38. § (9) bekezdésére – havonta bruttó 700 ezert forint díjazásra jogosult. Egyéb juttatást nem kap, de tevékenységét négyfős titkárság segíti.

A miniszter a családjogi szabályozás és joggyakorlat összehangolásáért felelős biztossá nevezte ki Wopera Zsuzsannát. Két évig az ő feladata lesz összehangolni az igazságügyi tárca feladat- és hatáskörébe tartozó családjogi tárgyú eljárásokat szabályozó jogszabálytervezetek, vezetői döntések előkészítését és végrehajtását.

Figyelemmel kell kísérnie a családjogi tárgyú polgári peres, polgári nemperes és hatósági eljárások hatályosulási tapasztalatait, és ezek alapján továbbfejlesztésükre javaslatot kell tennie.

A családjogi joggyakorlat továbbfejlesztéséért kapcsolatot tart az érintett szakmai szervezetekkel, képzési programokra tesz javaslatot.

A miniszteri biztos a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény szerinti díjazásra és – kormányrendeletben meghatározott –
juttatásokra jogosult. Tevékenysége ellátásában titkárság nem segíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik