Belföld

14 millió forintra bírságolták az iváncsai akkumulátorgyárat

Munkavédelmi és kémiai biztonsági jogsértések miatt összesen közel 14 millió forint bírságot szabtak egy iváncsai üzemre – írja a Fejér Vármegyei Kormányhivatal.

A közlemény nem nevesíti az üzemet, ugyanakkor – amint azt a Népszava is megjegyzi – a helyi akkumulátorgyárról lehet szó.

Megírtuk korábban, hogy tíz-tizenkét munkavállaló lett rosszul május végén az SK On Hungary akkumulátorgyár iváncsai telepén. Az ügyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indítottak nyomozást. Többen azt állították, hogy védőruha nélkül kellett nehézfémekkel dolgozniuk, ezt követően jelentkeztek náluk a tünetek.

A megyei kormányhivatal most azt írja, hogy több hatóság összehangolt ellenőrzést tartott egy iváncsai vállalat telephelyén az ott tárolt toxikus és rákkeltő tulajdonságú veszélyes vegyi anyag által okozott, 14 főt érintő rosszullétek kivizsgálása ügyében június elején.

Az ellenőrzés nyomán Fejér Vármegyei Kormányhivatal munkavédelmi és kémiai biztonsági eljárást is indított vállalkozással szemben – írja a közlemény.

A 14 milliós bírság két tételből áll:

  1. A Fejér Vármegyei Kormányhivatal az ellenőrzés során megállapította, hogy a helyszínen veszélyes anyagokat, illetve keverékeket tároltak, azonban az ilyen anyagokkal kapcsolatos tevékenység előzetes bejelentését a vállalat elmulasztotta, továbbá a hatóság a dokumentációban is hiányosságokat tapasztalt. A megállapított mulasztások miatt a kormányhivatal a vállalatra 10 millió forint kémiai biztonsági bírságot szabott ki, valamint kötelezte hiányzó dokumentáció pótlására, aminek a cég részben már eleget is tett.
  2. A munkavédelmi eljárás során a kormányhivatal megállapította, hogy a vállalat ugyancsak elmulasztotta a rákkeltő anyaggal történő munkavégzés előzetes bejelentését a munkavédelmi hatóságnak, továbbá az érintett munkaterület bejáratánál nem helyezték ki a veszélyre utaló biztonsági jelzéseket, és a belépést nem korlátozták. Mindezen túl az a rákkeltő anyaggal érintkező személyek részére az előírás szerinti öltöző-, mosdó- és zuhanyzóhelyiség sem volt biztosítva, és dokumentációs hiányosságokat is megállapított a hatóság. A munkavédelmi jogszabályok megsértése miatt 3,78 millió forint munkavédelmi bírság kiszabása mellett ugyancsak a hiányosságok megszüntetésére kötelezte a kormányhivatal a vállalatot.

Iváncsán nemrég videót forgattunk:

Kapcsolódó
Ebben a magyar faluban több a koreai étterem, mint ahányan tüntetnének az akkumulátorgyár ellen
Melyik a falusiak kedvenc koreai étele és találkoznak-e az eltérő nemzetiségek meccsen vagy taekwondo edzésen? Utánajártunk, hogyan változott meg Iváncsa a koreai, török, ukrán és filippínó munkások érkezésével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik