Szajki Bálint / 24.hu
Belföld

Rétvári is politikai bosszúnak látja az amerikai vízumszigorítást

Megtévesztő és hamis az amerikai külügyi szóvivő nyilatkozata, hiszen Magyarország minden egyes konkrét amerikai rendészeti megkeresés ügyében eljárt, a büntetőjogi felelősségre vonás megtörtént, a jogszabálysértőket megfosztották magyar állampolgárságuktól. Ennek ellenére az amerikai kormány a külhoni magyarok adatait követeli

– így reagált Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára Matthew Miller nyilatkozatára a tárca MTI-hez eljuttatott szerdai közleménye szerint.

Miller az amerikai külügyminisztérium keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy egyedül a vízumprogramnak való megfelelés volt annak a döntésnek az oka, hogy az amerikai kormány szigorította Magyarország részvételét az Egyesült Államok vízummentességi programjában. Indoklásként kiemelte: az amerikai kabinet tudomása szerint bűnözők is magyar útlevélhez jutottak, mert 2020, azaz a biometrikus útlevél magyarországi bevezetése előtt a magyar állampolgárságért folyamodók személyazonosságának ellenőrzése nem volt megfelelő. Arra kérdésre ugyanakkor, hogy az amerikai kormánynak van-e konkrét tudomása arról, hogy megkérdőjelezhető hátterű személyek bejutottak az Egyesült Államokba magyar útlevél birtokában, a szóvivő nem válaszolt.

Minderre reagálva Rétvári Bence emlékeztetett: „az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező 900 ezer külhoni magyar adatait követeli Magyarországtól, azonban ezt Magyarország nem adja ki senkinek, mert ezzel veszélyeztetné a külföldön élő magyarok biztonságát.”

Hozzátette: nincs garancia arra, hogy ha eleget tennénk ennek a kérésnek, akkor nem adnák ki a kárpátaljai magyarok adatait Ukrajnának, ami súlyos következménnyel járna az ottani magyarság számára a kettős állampolgárság ukrajnai tilalma miatt.

Mivel Magyarország nem tesz eleget az Amerikai Egyesült Államok indokolatlan kérésének, így egyértelmű, hogy ezért bosszút állnak a magyarokon

–szögezte le a politikus. (MTI)

Kapcsolódó
Miért szigorított valójában az Egyesült Államok a magyarok vízummentességén?
Az Egyesült Államok szerint csaltak az egyszerűsített honosítással, ami biztonsági kockázatot jelent. A magyar kormány viszont arra hivatkozik, hogy az amerikaiak határon túli magyarok adatait kérték. Igaz, eredetileg nem Joe Biden, hanem még Donald Trump.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik