Belföld

M2-esen lévő ámokfutót üldöző rendőr: „Dolgozott az adrenalin, de tudtam, higgadtnak kell maradnom”

PMRFK / Facebook
PMRFK / Facebook

Őrizetbe vették azt a férfit, aki kétszázzal repesztett és több rendőrautónak is nekihajtott az M2-es autóúton. A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság a közösségi oldalán mutatta be azt a váci rendőrt, aki üldözőbe vette kollégáival az elképesztő ámokfutást rendező N. Csabát. 

Dolgozott az adrenalin, de tudtam, higgadtnak kell maradnom

– emlékezett vissza a tegnap reggeli eseményekre Gál Zsombor őrmester, a Váci Rendőrkapitányság körzeti megbízottja.

A rendőrség beszámolója szerint az őrmester Vácon kezdte meg a rendszám nélküli, szürke kocsi üldözését a két kollégájával. Nem volt ismeretlen számára, mert korábban többször is intézkedett a sofőrrel szemben közlekedési szabálysértés miatt, és azt is tudta róla, hogy nincs jogosítványa.

PMRFK / Facebook

„A gyorsforgalmi szakaszra kanyarodva N. Csaba halálos iramot vett fel. Az sem érdekelte, hogy a főváros felé haladó autókban nők, férfiak, gyerekek, idősek, családok ülnek, sebessége már a 200-at súrolta, valószínűleg semmi más nem járt a fejében, csak az, hogy bármi áron el kell tűnnie, le kell lépnie. Az őt követő rendőrautót vezető Gál Zsombor őrmestert ennél sokkal több minden foglalkoztatta, miközben a kormányt markolva tövig nyomta a gázpedált, hogy ne veszítse szem elől a menekülőt.”

– közölte a rendőrség.

Gál azt állítja, hogy elsősorban a békésen Budapest felé tartó autóban ülőkre, vele lévő társaira gondolt az üldözés során, és arra, hogy senkinek sem eshet bántódása.

Bár az adrenalin csúcsot döntött szervezetében, nem izgult, nem stresszelt, az édesanyjától tanult higgadtsággal és összpontosítással vette a másodpercenként módosuló akadályokat, s bízott magában és tudásában.

Elmondása szerint folyamatosan figyelte a körülöttük haladókat, fejben azt modellezte, mi lesz, ha balra húzza, mi lesz, ha jobbra húzza, ha növeli a sebességet, ha befékez, ha rátolja a betonelemnek, ha megpördül, ha átpördül, ha… Rengeteg körülmény, amit egy ilyen kiélezett helyzetben számításba kellett venni és vett is.

Kapcsolódó
Őrizetben az M2-es autóúton 200-zal döngető és rendőrautókba hajtó ámokfutó – videó
A kocsijából kihúzott férfi azt kiabálta a rendőröknek, hogy megdöglenek.

Az őrmester tudta, hogy  N. Csaba nem fog önként megállni, s rá kellett kényszeríteni úgy, hogy közben még véletlenül se sérüljön meg senki. Miután sikerült az ámokfutó kocsija elé kerülnie, manővereivel, lassítófékezéseivel a halálos tempót 50-60 km/h-ra vitte le.

PMRFK / Facebook

Az időközben érkező megerősítő egységgel immár két oldalról igyekeztek megállásra bírni N. Csabát. A szolgálati autó megsínylette a menetet, de végül megálljt parancsoltak a menekülőnek.

Gál őrmester kirúgta a kocsi eldeformálódott ajtaját, majd kipattant a járműből és felszólította a sofőrt, de az még ekkor is ellenállt. Egy rendőr társával kikapta az autóst a kocsiból, majd megbilincselték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik