Belföld

Így akadályozná meg a Mammut, hogy újabb öngyilkosságot kövessenek el a plázában

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

„A közelmúltbeli események fényében szakértői csoportot állítottunk fel, többek között pszichológus, viselkedéskutató és építészek részvételével, hogy megvizsgáljuk, vannak-e további intézkedések, amelyeket bevezethetünk a hasonló esetek elkerülése érdekében” – ez olvasható a Mammut Bevásárlóközpont szerdai közleményében.

A fentiek arra utalnak, hogy a Mammutban az elmúlt években több alkalommal is történt öngyilkosság, a legutóbb július 30-án, amikor délelőtt fél 11 körül egy nő ugrott le a második emeletről, és a mentők hiába értek gyorsan a helyszínre, az áldozat életét már nem tudták megmenteni.

Az eset apropóján Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere kedden a Facebook-oldalán jelezte, hogy mivel az elmúlt 13 évben a mostani áldozat volt a hetedik ember, aki magát a pláza emeletéről levetve lett öngyilkos, felvette a kapcsolatot a létesítmény üzemeltetőivel, és reméli, hogy közösen meg fogják találni, miként lehet biztonságosabbá tenni az épületet.

Erre reagálva a bevásárlóközpont üzemeltetője most közleményben jelezte, milyen lépéseket terveznek, hogy biztonságosabbá tehessék a látogatóiknak a létesítményt. Mint írják:

  • fizikai változtatásokat hajtunk végre, melyek építészeti előkészítését már elindítottuk, a részletekről később tudunk beszámolni.
  • Együttműködünk egy országos lelkisegély-szolgálattal, hogy szakmai véleményüket figyelembe vegyük, ide értve akár helyszíni lelki tanácsadás biztosítását is.
  • Együttműködünk Budapest Főváros II. Kerületének Önkormányzatával, hogy a lehetséges közös lépésekről és az érintetteknek való segítségnyújtásról egyeztessünk.

A közleményben azt is rögzítik, hogy eddig milyen lépéseket tettek:

  • Eltávolítottunk minden olyan tárgyat (padokat, virágládákat), amely megkönnyítheti vagy bátoríthatja a magasabb szinteken a korláton való átmászást.
  • Rendszeres és átfogó képzést tartottunk biztonsági szolgálatunknak az intő jelek kiszűrésére a bevásárlóközpont területén.
  • Bevezettük a biztonsági szolgálat gyakori járőrözését a harmadik és negyedik emeleten.
  • A bevásárlóközpont kamerarendszere úgy került beállításra, hogy a korlát melletti részek jól láthatók legyenek, így lehetőséget adva a beavatkozásra.
  • Mentálhigiénés támogatást ajánlottunk fel a bevásárlóközpontban dolgozók számára, akik az esemény érintettjei voltak, és ezt igényelték.

Ugyanakkor a közlemény azt is megállapítja, hogy „azzal is számolni kell, hogy minden óvintézkedés ellenére néha olyan elszántsággal és hirtelen történik meg a tragédia, hogy – helyszíntől függetlenül – azt nagyon nehéz megakadályozni.”

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik