Belföld

DK: a vízummentesség korlátozása a letelepedési kötvénybiznisz és a határon túli szavazatvásárlás következménye

A magyar vízummentesség amerikai korlátozása a letelepedési kötvénybiznisz és a határon túli szavazatvásárlás egyenes következménye

– így reagált a Demokratikus Koalíció arra a keddi a hírre, hogy az Egyesült Államok korlátozni kezdte a Magyarországról érkező személyek vízummentességét.

A Rónai Sándor, a DK árnyék-külügyminisztere által jegyzett közlemény szerint az amerikai kormány döntése egyenes következménye annak, hogy „a letelepedési kötvénybizniszben terroristák és kémek, a határon túli szavazatvásárlásra kitalált honosítási eljárásban pedig akár bűnözők is kaphattak magyar útlevelet, egyben jogot arra, hogy vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba”.

„Ha Orbán marad, akkor kezdjünk hozzászokni a gondolathoz, hogy minket, magyarokat csak a baráti Oroszországban, Törökországban, Türkmenisztánban, Kirgizisztánban és az ezekhez hasonló keleti diktatúrákban fognak szívesen látni” – kongatta meg a vészharangot a DK parlamenti képviselője.

Az amerikai vízummentességi program keretében eddig a programban részt vevő országok turisztikai vagy üzleti céllal akár 90 napra is beutazhattak az Egyesült Államokba vízum nélkül, az úgynevezett elektronikus utazási engedélyezési rendszeren (ESTA) keresztül, ám keddtől a magyar útlevéllel rendelezőknél az ESTA érvényessége két évről egy évre csökken, illetve csak egyszeri használatra lesz érvényes. Az amerikai programban szereplő 40 ország közül csak Magyarországot érinti a lépés, mégpedig biztonsági aggályok miatt.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman a döntéssel kapcsolatban azt mondta, a magyar kormány 2011 és 2020 között többszázezer útlevelet adott ki az egyszerűsített honosítási program részeként anélkül, hogy szigorú személyazonosság-ellenőrzési mechanizmusok lennének érvényben. A diplomata szerint ezt elégelte most meg az Egyesült Államok, és válaszlépésre szánta el magát.

A magyar kormány részéről a Belügyminisztérium reagált a hírre, mondván, „az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól. Magyarország ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét.

Ezért áll most bosszút a magyarokon Joe Biden elnök úr kormánya!

A belügy mellett Kovács Zoltán is reagált a történtekre, ő a Twitteren üzent az amerikaiaknak.

Kapcsolódó
Miért szigorított valójában az Egyesült Államok a magyarok vízummentességén?
Az Egyesült Államok szerint csaltak az egyszerűsített honosítással, ami biztonsági kockázatot jelent. A magyar kormány viszont arra hivatkozik, hogy az amerikaiak határon túli magyarok adatait kérték. Igaz, eredetileg nem Joe Biden, hanem még Donald Trump.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik