Belföld

A kormány változtatna a tanári életpályamodellen

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Megmarad a Pedagógus II. fokozatot célzó minősítési eljárás, de nem lesz kötelező.

Megjelent a kormány honlapján a státusztörvény végrehajtási rendeletének tervezete. A mellékleteivel együtt több mint 80 oldalas dokumentumot augusztus 8-ig lehet véleményezni, az a Belügyminisztérium tervei szerint január 1-jén lép majd hatályba.

A tervezet hosszan részletezi, miként érhető el a Pedagógus II. fokozat, ám a csaknem 80 oldalnyi szöveg végén hatályon kívüli helyezi

  • az előző törvény végrehajtásáról szóló, éppen 10 éves rendeletet, amely kötelezővé teszi annak megszerzését, és a portfólió feltöltését egy bizonyos idő eltelte után,
  • illetve azt szabályozást, ami a pedagógusok előmeneteli rendszerét átmenetileg szabályozta a veszélyhelyzet megszűnése után.

A tervezet ezzel a kötelező minősítő vizsgát, gyakorlatilag opcionálissá tenné. A hatásvizsgálati lap szerint az intézkedésnek külön költségvetési hatása nincs, egyéb személyi, tárgyi feltételek sem szükségesek a végrehajtáshoz. Korábban egy pedagógusokkal tartott online konzultáción a megkérdezettek 76 százaléka szerette volna, hogy a Ped. II. fokozat legyen opcionális, többszört írtunk arról, hogy többen nem is voltak hajlandóak elkészíteni a rájuk kényszerített portfóliót.

Az Eduline a rendelettervezetből azt emelte ki, hogy a pedagógusok, gyakornokok, vendégtanárok díjazása mellett abban az is szerepel, hogy az iskolai könyvtáros mellett etikát, természettudományt, állampolgári ismereteket az is taníthat, aki legalább hatvanórás pedagógus-továbbképzésen/szakirányú továbbképzésen vett részt. A pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkaidejének neveléssel-oktatással le nem kötött részébe beletartozik (különböző feladatellátási helyeken történő alkalmazás esetében) az iskolák közötti utazás, az eseti helyettesítés, a közreműködés az intézményfejlesztési feladatokban, a gyakornokok szakmai segítése, mentorálása. A PDSZ-hez köthető Nedolgozzingyen oldal egyelőre nem találja beharangozott, a pedagóguspályát vonzóvá tevő intézkedéseket, ezért felhívásban kért segítséget megtalálni azokat a tervezetben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik