Belföld

Új hivatalt kapott Müller Cecília

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Augusztus elsejével összevonják a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) – jelentette be Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára. Az MTI szemléje szerint azt is bejelentették, hogy a létrejövő új szervezetet, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK) Müller Cecília országos tisztifőorvos vezeti majd.

Először május 3-án a Népszava írt arról, hogy új hivatalt kaphat Müller Cecília, és az országos tiszti főorvos felügyelheti a gyógyszerpiacot. Május közepén a BM a Telex kérdésére elárulta, hogy vizsgálják a két intézmény esetleges integrációjának előnyeit és hátrányait, ugyanakkor azt is közölték, hogy döntés még nem történt.

Az OGYÉI feladata egyebek mellett az, hogy engedélyt adjon a gyógyszerek hazai forgalmazására, gyártására. A hatóság biztonságos gyógyszerellátás részeként ellenőrzi a gyártóhelyeket, felügyeli a klinikai vizsgálatokat, gyűjti és elemzi a készítményekkel kapcsolatos mellékhatásokat. Azt a szakmai értékelést is itt végzik, ami előkészíti azt a döntést, hogy egy-egy gyógyszer alkalmazását finanszírozza-e a hazai társadalombiztosítás.

Takács Péter elmondta, hogy az összevonás után több szempontból is egyszerűsödik a rendszer, ugyanis a múltban a két szervezet „gyakran kölcsönösen vett igénybe egymástól szakértelmet”. Az összevonástól azt várják, hogy nő a hatékonyság, és gyorsulnak az engedélyezési folyamatok a szakellátást és a gyógyszerek engedélyezését illetően is. Az államtitkár hozzátette: szolgáltató jellegű szakhatóságot szeretnének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik