Belföld

Belügyminisztérium: még nem dőlt el, hogy Müller Cecíliához kerül-e a gyógyszerhatóság

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Május 3-án a Népszava arról írt, hogy új hivatalt kaphat Müller Cecília. A lap úgy értesült, hogy az országos tiszti főorvos felügyelheti a gyógyszerpiacot, miután az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) beolvasztják a Müller Cecília alá tartozó Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK).

A Telex kérdésére a Belügyminisztérium megerősítette, hogy valóban vizsgálják a két intézmény esetleges integrációjának előnyeit és hátrányait, ugyanakkor azt is közölték, hogy

döntés nem történt, így annak meghozataláig nem tudnak felelős választ adni a kérdésekre.Korábban a Népszava arról is írt, hogy mielőtt ez hatóság is ténylegesen Müller Cecília irányítása alá kerülne, azelőtt tíz százalékkal csökkentik a létszámát. Ez nagyjából 45 ember elbocsátását jelentheti, de az NNK-ba való beolvadás hírére a lap szerint már több speciális tudású szakember is felmondott.

A Telex erre is rákérdezett a Belügyminisztériumnál, választ azonban nem kaptak.

Az OGYÉI feladata egyebek mellett az, hogy engedélyt adjon a gyógyszerek hazai forgalmazására, gyártására. A hatóság biztonságos gyógyszerellátás részeként ellenőrzi a gyártóhelyeket, felügyeli a klinikai vizsgálatokat, gyűjti és elemzi a készítményekkel kapcsolatos mellékhatásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik