Belföld

Rövidebb idő alatt lehet tanári diplomát szerezni

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A kormány döntésének értelmében a következő tanévtől rugalmasabbá válnak a pedagógusképzések – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

Mint írták, tavalyhoz képest 67 százalékkal nőtt a pedagógusképzésre felvettek száma, így ősztől 10 514-en kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat, ami az elmúlt hat év legmagasabb száma.

A tanárképzésben a felvételizők száma azoknál a rövidciklusú képzéseknél emelkedett a legnagyobb mértékben, ahol a már meglévő diploma mellett biztosítanak további szakmai és módszertani képzéssel 3–4 félév alatt tanári diplomát. A most megjelent rendelet ezeket képzési lehetőségeket bővíti ki, így szeptembertől már

egyes alapképzésekre építve is lehet két és három féléves tanári mesterszak sikeres elvégzésével tanári diplomát szerezni, mind nappali, mind levelező tagozaton.

Az eddigi négy féléves, újabb tanári oklevelet adó mesterképzésnél, meghatározott tanárszakokon (például matematikatanár, földrajztanár, biológiatanár) a képzési idő három félévesre rövidül.

Kitértek arra is, hogy a módosítás szerint bővül azoknak a képzéseknek a köre, amelyekre építve az újabb tanári oklevelet adó képzésben részt lehet venni, ilyen például a gyógypedagógia és a szociálpedagógia alapképzés.

Rövidül az alapképzésre épülő szakmai tanárképzés ideje is. A mérnöktanár, a közgazdásztanár, az agrármérnöktanár, a szociális ismeretek tanára szakon a képzési idő négy félévről három félévre csökken azzal, hogy az előzetesen megszerzett szakképző intézményi munkatapasztalat elismerése alapján a tanulmányi idő két félév is lehet.

Mindezek mellett az óvodapedagógusok újabb oklevelet adó képzésben két év alatt szerezhetik meg az 1–4. osztály tanítói feladataira feljogosító tanítói szakképzettséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik