Belföld

Soha nem engedné ki az ügyészség a fülöpi asszonyt disznóölő fegyverrel kivégző és felgyújtó férfit

police.hu
police.hu

Örökre fegyházba küldené a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség azt a férfit, aki 2021 szilveszterén egy disznóölő fegyverrel megölt, majd felgyújtott egy idős asszonyt Fülöpön.

A férfi életfogytiglant kapott elsőfokon előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több ember, illetve a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, kiskorú veszélyeztetésének bűntette, valamint kapcsolati erőszak bűntette miatt azzal, hogy 35 év múlva bocsátható szabadlábra a leghamarabb feltételesen.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt közölte, hogy arra tettek indítványt, hogy zárják ki a férfit a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből, azaz tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetést szabjanak ki rá.

Az elkövető és a párja  2004 óta éltek élettársi kapcsolatban, amelyből három gyermek született. Rendezett, jó életük volt, a férfi családjáért dolgozott. 2015-tőll kezdődően azonban lezüllött, alkoholista életmódot folytatott, és a munkáját is elvesztette. Családtagjai innentől folyamatos erőszaknak, lelki és fizikai bántalmazásnak voltak kitéve, illetve anyagi nehézségeik miatt gyakoriak voltak a veszekedések.

A bűncselekmény elkövetésének hónapjában a férfi késsel támadt az élettársára, s csak azért nem vágta el a nő torkát, mert legkisebb gyermekük sírására abbahagyta cselekményét.Az ominózus nap a férfi egész nap ivott, majd estefelé egy disznóvágáshoz használt taglózópisztolyt, egy kést, valamint egy benzinnel-olajjal teli flakont tett a szatyorba.

Élettársa kérdésére, hogy mire kell ez, a férfi csak annyit válaszolt, hogy „égni fog”. A nő próbálta visszatartani párját, aki csak annyit válaszolt, hogy „Meg kell tennem”. A férfi egy üveg pezsgővel az asszonyt házához biciklizett, akinek jól ismerte anyagi helyzetét, ugyanis többször végzett nála alkalmi munkákat.

A barátságos idős asszony behívta a pezsgővel boldog új évet kívánó férfit, itallal kínálta és leültek beszélgetni. A beszélgetés során a férfi hirtelen fejbe lőtte a nőt a taglózópisztollyal. Mivel a disznóölő fegyver nem megfelelően működött, így nem okozott sérülést.

A 38 éves férfi ezt követően addig verte taglózópisztollyal az asszony fejét, amíg az meg nem halt. Ezt követően lehúzta az ujjáról az aranygyűrűjét, valamint kitépte a füléből a fülbevalóját és elrakta. Végül egy ruhákkal teli fogast tett az asszony mellé és a magával vitt benzin-olaj keverékkel meglocsolva meggyújtotta azt.

Ezt követően magához vett egy üveg pálinkát és a kocsmába ment, ahol folytatta az italozást. A belobbant tűz később az oxigén hiánya és a hideg padló miatt kialudt.

Az ítélet ellen a férfi és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett. Az ügyészség pedig tényleges életfogytiglanért nyújtott be fellebbezést.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság ítélete törvényes és megalapozott, a bűncselekmény elkövetésének kirívóan durva, embertelen módját a bíróság helytállóan állapította meg.

A fiatal, jó fizikumú férfi váratlan, brutális bántalmazásával szemben  esélye sem volt a védekezésre az idős asszonynak. A férfi büntetett előélete, az elkövetett cselekmény jellege és módja, valamint az a tény, hogy szinte kizárólag csak súlyosító körülmények róhatóak a terhére, megköveteli a törvény teljes szigorának az alkalmazását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik