Belföld

Orbán Balázs: Azok az írók balhéznak Libri-ügyben, akiknek az eladási számai rosszul állnak

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A gyermekvédelminek nevezett, gyakran melegellenesként hivatkozott törvény miatt fóliáznak be egyes könyveket a kormányközeli MCC többségi tulajdonába került Libri üzleteiben. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, aki az MCC kuratóriumának elnöke is, a Mandinernek adott interjújában kifejtette, a  cégvezetőknek egyetlen iránymutatást adott: nem kell ideológiai csatározásokban részt venni, azonban a jogszabályokat be kell tartani.

A jogszabály szerint ugyanis „nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény, valamint templom és vallásgyakorlásra rendelt más hely bármely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő termék nem forgalmazható”. Komoly esély mutatkozik arra, hogy nem csak befóliázzák, hanem sok magyar könyvesboltból teljesen eltűnhetnek a könyvek, melyek bármilyen módon megjelenítik a homoszexualitást.

Ha körbenézünk: Amerikában és Európa nyugati felén szinte élet-halál harc zajlik a gyermekek testi és lelki üdvéért. Tíz éve nem gondoltam volna, hogy a világ ennyire rövid idő alatt ilyen dekadenciába zuhan

– vélekedett Orbán Balázs, hozzátéve, hogy a baloldal simán ráeresztené az lmbtq-propagandát az óvodákra és az iskolákra.

Hangsúlyozta: bizonyos értelemben a NER már 2013-ban betette a lábát a Libribe, hiszen „Spéder Zoltán volt az egyik, aki összerakta ezt a kiválóan működő vállalatot”.

Akkor ő volt a patás ördög, aztán mi lettünk azok

– tette hozzá.

A fideszes politikus azoknak az íróknak is üzent, akik felemelték a szavukat a Libri MCC-tulajdonba kerülésével szemben:

Úgy látom, azok az írók balhéznak most elsősorban, akiknek az eladási számai rosszul állnak, és jól jön nekik az ingyenreklám. Akiknek az eladási számai rendben vannak, még ha nem értenek is egyet a kormány politikájával, nem csapnak extra hírverést, normálisan közelítik meg a kérdést.

Orbán Balázs az uniós forrásokról is szót ejtett. Elmondása szerint az Európai Bizottság kénytelen lesz megegyezni a magyar kormánnyal, ugyanis „az Európai Unió végeredményben mégiscsak egy jogilag szabályozott viszonyrendszer, ahol a tagállamok és az uniós intézmények közötti viszonyt alapvetően nem a politikai ízlés határozza meg”. – Mi sem azért fizetünk be, mert a kedvencünk a botrányt botrányra halmozó Ursula von der Leyen – szúrt oda a kormánypárti politikus, aki úgy látja, hogy nem a magyar kabinet nyitottságával van a probléma, hiszen „felsorolni is nehéz, hány feltételt és mérföldkövet teljesítettünk”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik