Belföld

Telex: az összes LMBTQ-könyv eltűnhet több tucat Libriből

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Komoly esély mutatkozik arra, hogy sok magyar könyvesboltból teljesen eltűnhetnek a könyvek, amik bármilyen módon megjelenítik a homoszexualitást: a Telex birtokába jutott egy lista, ami arra utal, hogy a Libri felmérte: a törvény miatt mely könyvesboltjaiban nem árulhatja ezeket a kiadványokat.

A jogszabály szerint ha egy könyvesbolt 200 méteres körzetében van oktatási vagy vallási intézmény, akkor abban semmilyen LMBTQ-érintettségű könyvet nem lehet árusítani, se ifjúságit, se felnőtteknek szólót, még befóliázva sem.

Egyelőre nem tudni, hogy a fogyasztóvédelmi bírság után a Libri úgy dönt-e, betartják-e a törvényi előírásokat, de ha igen, akkor a Telex szerint a könyvesboltjaik körülbelül feléből, mintegy harminc üzletből teljesen el kell távolítaniuk az LMBTQ-érintettségű könyveket.

Az érintett könyvesboltok között találhatók a legforgalmasabb helyeken, Budapesten és nagyobb vidéki városokban lévő Libri-boltok, amik városközpontokban, plázákban, közlekedési csomópontoknál találhatók.

A jogszabály szerint „nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény, valamint templom és vallásgyakorlásra rendelt más hely bármely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő termék nem forgalmazható”.

A Telex birtokába jutott listán körülbelül 30 olyan Libri-könyvesbolt szerepel az 56 üzletükből, amelynek közelében van templom vagy iskola. Az adatbázisban pedig a könyvesboltok neve és címe mellett szerepel az is, hány méterre milyen vallási vagy oktatási intézmények vannak 200 méteres körzetben.

A táblázatban olvasható például, hogy a Rákóczi úti Könyvpalotától 161 méterre van egy általános iskola, míg a Flórián Könyvesbolttól 140 méterre egy templom.

A Libri a lapnak azt írta: „A törvényi meghatározás több ponton továbbra sem egyértelmű, így érdemben arra sem tudunk választ adni, hogy a jogszabály ezen részlete pontosan hogyan értelmezhető. A Magyar Kiadók és Könyvterjesztők Egyesülésével – amelynek a Libri Csoport is tagja – várjuk a pontosítást a jogalkotótól, hogy mely könyvekre és hogyan érvényes a jogszabály. Tartalmi kérdések kapcsán – vagyis, hogy mely köteteket érinthet a törvény – továbbra is a kiadókkal egyeztetünk, velük közösen igyekszünk megoldást találni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik