Szajki Bálint / 24.hu
Belföld

Nem épül akkumulátorgyár Fóton

Garanciát kapott a város: nem települ Fótra akkumulátorgyár

jelentette be Vass György, a település fideszes polgármestere. Elmondása szerint a fóti önkormányzat több hónapos munkájának eredménye, hogy a HelloParks nyilatkozatban vállalta, hogy a településen a jövőben nem köt bérleti szerződést akkumulátorcellák gyártásával foglalkozó vagy más, jelentős zavaró hatású tevékenységet végző vállalattal.

Mint ismert, a fóti képviselő-testület még tavaly decemberben fogadott el nyilatkozatot arról, hogy minden lehetséges eszközzel korlátozza, hogy a város területén környezetszennyező vállalkozások működhessenek.

Ezzel garanciát kaptunk arra, hogy a lakosokat akkumulátorcellák gyártásából jelentős környezeti hatások (levegő-, talaj-, víz- vagy környezetszennyezés) nem érhetik a jövőben sem

– fogalmazott a városvezető, mindössze pár órával azután, hogy az idei legnagyobb akkumulátorgyár építését jelentette be a kormány.

Nyíregyházán építi fel első európai üzemét a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója, a kínai Sunwoda, mintegy 1,5 kilométerre a legközelebbi lakott területtől. Ez a harmadik olyan kínai, akkuipari beruházás idén, amely egymilliárd euró fölötti értéket képvisel. Korábban egy második debreceni és egy ácsi gyár megépítéséről döntöttek.

Vass György korábban egy lakossági fórumot tartott Fóton, ahol elmondta, őt is derült égből lórúgásként érte az akkumulátorüzem híre, és nem örül neki.

A gyűlésen kiderült, Fóton új üzem építéséről nem tudnak, a HelloParksban bérelt csarnokban folyó munka indulását pedig éppen a város jegyzője akadályozta meg. A fórumon Mihályi Zsolt Apor ismertette, hogy a BYD-nél ő maga függesztette fel a tevékenység megkezdéséhez szükséges engedély kiadásáról szóló döntést arra hivatkozva, hogy megvárja, amíg lezárul a folyamatban lévő bírósági eljárás. A pert a Foton 2023 Környezetvédelmi Egyesület indította. A BYD tevékenységét engedélyező környezetvédelmi hatósági határozat ellen adtak be keresetet, és azonnali jogvédelmet is kértek a cég ellen.

A HelloParks képviselője, egy műszaki mérnök arról beszélt, hogy a bérlőjük nem fog akkumulátorokat gyártani, a cellák nem itt készülnek, hanem Kínában. „A legveszélyesebb munka nem itt fog történni”, Fóton csak összeszerelik a kész akkumulátorokat, és ez szerinte valójában könnyűipari tevékenység. A HelloParks csarnoka egy logisztikai raktár, ám a mérnök szerint rendelkezik olyan, a legmagasabb biztonsági követelménynek megfelelő és amerikai biztosítók által bevizsgált automatikus tűzoltó rendszerrel, amely a lítiumakkumulátor-tüzek továbbterjedését is meg tudja akadályozni.

Kapcsolódó
„Köszönöm a véleményét, de teszek rá!” – kifütyülték a fóti polgármestert, ám nem lehetett őt kizökkenteni
Lakossági fórumot tartottak Fóton, ahol a fideszes polgármester azt mondta: derült égből lórúgásként jött az akkumulátorüzem híre, és ő sem örül neki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik