Belföld

Nekiállnak kivizsgálni, mennyire lakhatóak a Kósa Lajos barátjának bányája alatti házak, amelyeket elkapott a sárlavina

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Közleményt adott ki az MR Közösségi Lakásalap a recski, június 8-ai sárlavinával kapcsolatban. Ebben az áll, hogy a szervezet

megvizsgálja az érintett ingatlanok hosszútávú használhatóságát és lakhatóságát. Nincsenek sablonmegoldások, minden családnak, minden háznak saját története van, különböző jogi és műszaki problémákkal.

Arról nem esik szó a közleményben, amiről korábban a Népszava is írt: hogy ti. a falu vezetése is készítettt egy elemzést az ingatlanok állapotáról, ebből pedig az derült ki, hogy az ingatlanok statikailag – egy kivétellel – nem károsultak.

Ezenkívül azt is írja a Lakásalap közleménye, hogy Recsken egy úgynevezett „mobil Jelenlét Pontot hoz létre a személyes egyeztetésre és ügyintézésre, az egyéni élethelyzetre szabott lehetséges lakhatási megoldások felmérésére.”

Két héttel ezelőtt a kormány arról döntött, hogy 500 millió forintig kártalanítják a június 8-ai árvíz okozta sárlavina elszenvedőit. „A Kormány határozata értelmében az MR Közösségi Lakásalap egyeztet és együttműködik az önkormányzattal és a határozatban kijelölt szervezetekkel. A részleteket tartalmazó támogatói okiratot megalapozó, diagnózison alapuló szakmai program jelenleg az előkészítés szakaszában van, az érintettek részére nyújtható, célzott – nem pénzbeli – segítségnyújtás biztosítása érdekében.”

Arról, hogy a bánya Kósa Lajos barátjának, Fiák István érdekeltsége, korábban már írtunk. Legutóbb akkor foglalkoztunk részletesen a bányával, amikor megírtuk, hogy bár lehetett tudni a villámárvíz veszélyéről, de az érintettek egyszerűen nem vették komolyan, így ömölhetett le a falura az a sok sár a bányából.

Kapcsolódó
A sárlavina előtt is ismert volt a villámárvízveszély a NER-közeli bányánál, a hatóságok mégsem vették komolyan
Tudni lehetett, hogy Recsken képes ennyi eső lezúdulni, mégsem készültek fel erre. A polgármester ugyanakkor elismerte, hogy a bánya nem oda került, ahova eredetileg tervezték, ami a sárlavinánál döntő lehetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik