Belföld

Bod Péter Ákos: Orbán Viktor GDP-célja nem terv, hanem vágy

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Megkérdezte a Portfolió Bod Péter Ákos, közgazdászt Orbán Viktor hétvégi, tusványosi beszédéről. Ebben ugyanis a kormányfő több gazdaságpolitikai kijelentést is tett, ez elemezte a korábbi MNB-elnök, egyetemi tanár.

Arra a felvetésre, hogy vajon mennyire reális az az kijelentés, miszerint 7 év alatt megduplázná 160 ezer milliárd forintra a magyar GDP-t Orbán, a közgazdász azt mondta: nehéz az ilyen politikusi célokat szakmailag elemezni, mert ezek inkább vágyak, és nem annyira tervek. Arról is beszélt ennek kapcsán Bod Péter Ákos, hogy a jövőről azért könnyebb beszélnie a kormányfőnek, mert a jelen problémásabb, szép célokat ezért hálásabb kitűzni a közönség előtt, ez a tervgazdaságban is így volt, tette hozzá.

Arra is felhívta a figyelmet Bod Péter Ákos, hogy szeretik a kormányzati szereplők a GDP-t villogtatni, ugyanakkor a fogyasztási adatokban nem áll jól az ország, és a hozzáadott értékű mutatókban sem. „A GDP keveset mond arról, hogy az ország milyen pályán van” – fogalmazott a közgazdász.

A kormányfő beszédéről még azt mondta Bod Péter Ákos, hogy az politikai beszéd volt, de gazdasági stratégiát is meg kellene alkotni végre.

Orbán Viktor idei tusványosi beszédét itt közvetítettük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik