Belföld

Ellenzéki reakciók Orbán beszédére: „Kellemes nyári időjárást és időtöltést kívánunk!”

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Kellemes nyári időjárást és időtöltést kívánunk mindenkinek!

– reagált a Demokratikus Koalíció (DK) sajtóirodája egymondatos közleményben Orbán Viktor miniszterelnök 2023-as tusványosi beszédére.

A Momentum hasonlóan rövid közleményben kívánt „további szép napot”. Ők annyival egészítették ki, hogy  kiemelték Orbán egyetlen, általuk igaznak tartott mondatát, ami úgy szólt: „Bajban vagyunk”. A párt szerint a beszéd többi része „üres semmit mondás volt a miniszterelnök részéről”.

A Párbeszéd nevében Tordai Bence adott ki hosszabb közleményt, ebben végtelenül kiábrándítónak nevezte a kormányfő beszédét. Szerinte a feladat az lett volna, hogy felelős vezetőként Orbán választ adjon az országunk és világunk jövőjét meghatározó legfontosabb problémákra, így az ökológiai- és klímaválságra, valamint az ezzel összefüggésben álló krízisekre. Megoldások helyett azonban szerinte a miniszterelnök egyetlen dolgot mutatott be, hogy

nincs érvényes gondolata a jövőnkről.

Tordai azt írta, a pártja szerint a magyarok érdeke egy igazságos és szolidáris, biztonságos és zöld Magyarország lenne, de Orbán Viktor és a Fidesz politikája eddig, és a mai beszéd alapján ezután is csak távolabb visz ettől.

Az LMP közleményben kifejtette: szerintük Orbán Viktor vélhetően egy korábbi beszédét mondhatta el véletlenül, mert az előadásnak „elég kevés” köze volt a mai magyar mindennapokat meghatározó legfontosabb kihívásokhoz és az emberek által érzékelt problémákhoz. Ilyen jellegű beszédeket a párt szerint visszavonult politikai vezetők szoktak tartani, nem olyanok, akiknek az elmúlt évtizedek legsúlyosabb válságára kellene megoldást találniuk. A pártközlemény a miniszterelnök beszédét „termelési jelentésnek” nevezte, utalva az Orbán-kormány iparosító politikájára. Azt írták:

a miniszterelnök válasza az a kialakult helyzetre, hogy az akkumulátorgyártás keretében a kínai ipart is felveszi a függőségek közé és ehhez próbál meg valamiféle ideológiát gyártani.

Komjáthi Imre, az MSZP társalnöke a közösségi médiában adott ki szintén mindössze pár mondatos közleményt. Ebben azt írta, Orbán Tusványoson pár éve még azzal „hitegette a híveit” , hogy Magyarország 2030-ig az EU öt legversenyképesebb országa közé fog tartozni.

Ma már a Jóisten segítségét kérte, hogy év végéig egyszámjegyű lehessen az infláció

– mutatott rá a baloldali pártvezető. Szerinte ehhez nincs mit hozzáfűzni.

Kapcsolódó
Orbán: Jövőre talán már a 2040-ig szóló tervekről beszélhetek
Közvetítés a miniszterelnök tusnádfürdői beszédéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik