A következő élő közvetítés része Orbán: Jövőre talán már a 2040-ig szóló tervekről beszélhetek

2030 után 2040-ig tervez a miniszterelnök

„A céljainkkal időarányosan jól állunk, a magyar gazdaság összteljesítménye 13 év alatt megháromszorozódott”, az export a kétszeresére bővült – mondta a miniszterelnök.

A cél az, hogy 2030-ra a jelenleginek a duplája, 160 ezer milliárd forint legyen a magyar GDP, az energiafüggőségünk csökkenjen, sőt 2030-ra egyáltalán ne szoruljunk villamosenergia-importra Paks 2 és a napenergia, valamint az erőműépítések révén.

A foglalkoztatást 85 százalékra emelnék 2030-ra a jelenlegi 77 százalékról.

Megemlítette Orbán a haderő fejlesztését is, amire a GDP legalább 2 százalékát fordítják, „lassacskán lesz ütőképes hadseregünk, egyenruhás munkavállalók helyett lesznek harcosaink”, és alakul a magyar hadiipar is.

A gazdasági célok elérését azonban két „bökkenő” is visszavetette: a Covid-járványt átvészeltük, azonban jött az újabb „meteortámadás”, a háború, ami letérített minket a pályáról, ahová szerinte legkorábban 2024 nyarán tudunk visszatérni, de Magyarország a júniusi EP- és önkormányzati választás idejére újra azon a gazdasági pályán lesz, amit 2030-ig elterveztek, és akkor reményei szerint jövőre Tusványoson már a 2040-ig tartó tervekről is nyugodtan beszélhet.

Kitért arra is, hogy az erőforrásokat továbbra is a családalapítás támogatására kell fordítani, mert a termékenységi ráta 1,2-ről 1,5-re emelkedett, de még mindig nem elég magas, a jelenlegi népesség megmaradásához 2,1-es ráta kellene.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik