Belföld

Átlátszó: Nem tudja tartani a 30 fokos Duna-hőkorlátot a paksi atomerőmű

MTI / Kiss Dániel
MTI / Kiss Dániel

Hiába csökkentette a hőség miatt a teljesítményét a paksi atomerőmű, a jogszabályban rögzített Duna-hőkorlátot így sem képes tartani – írja az Átlátszó.

Az Atomerőmű 25 fok felett kezdi mérni, hogy az általa kieresztett forró víz mennyire melegíti fel a Dunát. Miután a mérésük szerint a Duna vizének hőmérséklete az atomerőmnél meghaladta a 29,5 Celsius fokos határt, belső szabályzatuk értelmében kénytelenek voltak visszafogni a termelést.

Az erőmű mintegy 560 megawattal csökkentette teljesítményét, ám nem volt elegendő ahhoz, hogy tartani tudja a dunai élővilág védelme érdekében hozott 30 fokos hőkorlátot.

A vízügyi hatóság adatai szerint a Duna már napok óta rendkívül meleg. Mivel az erőmű a folyóból kivett hűtővizet visszaengedi, a beömlő, nagyjából 33-35 fokos víz tovább fűti a Dunát.

Az oknyomozó portál munkatársai július 19-én szerdán a mérési szelvény különböző pontjain, a hőcsóvában 27.5 és 31 Celsius fok közötti értékeket mértek. Eközben az erőmű által közölt hivatalos adatok 29,75–29,79 Celsius fok között mozogtak.

Az atomerőmű által közölt hivatalos adatok szerint a Duna-hőmérséklete még soha nem érte el a 30 fokot, de az Átlátszó az elmúlt négy évben minden alkalommal mért ennél magasabb hőfokokat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik