Belföld

A Libri azt állítja, nem akar könyveket kivonni a kínálatból

A Libri nem tervezi, hogy könyveket vonna ki a forgalomból – írták abban a csütörtöki közleményben, amellyel a Telex reggeli cikkére reagáltak.

A hírportál arról cikkezett, hogy a birtokukba jutott egy lista, amely arra utal, hogy a Libri felmérte, hogy a gyermekvédelminek nevezett törvény miatt mely könyvesboltjaiban nem árulhat olyan kiadványokat, amelyek bármilyen módon megjelenítik a homoszexualitást. A jogszabály szerint ha egy könyvesbolt 200 méteres körzetében van oktatási vagy vallási intézmény, akkor abban semmilyen LMBTQ-érintettségű könyvet nem lehet árusítani, se ifjúságit, se felnőtteknek szólót, még befóliázva sem.

A Libri nem tervez változtatni a kínálatán, nem áll szándékában könyveket kivonni sem az üzletekből, sem pedig az online kínálatból,

írta a kiadó, és hozzátették, hogy „A Libri missziója, és üzleti sikereinek záloga, hogy az írott kultúra széles körben legyen elérhető az olvasóközönségnek”, illetve hogy „a Libri Csoport felelős piaci vállalatként, hasonlóan a könyvpiac többi szereplőjéhez, a törvényeknek és jogszabályoknak megfelelve működik”. A lista létezését nem cáfolták.

Ezzel együtt a könyvterjesztők – így a Libri is – további iránymutatást várnak, mert a jogszabállyal kapcsolatban felmerültek kérdések. A cég azt írta, hogy az említett törvény miatt kizárólag az ifjúsági- és gyermekirodalom műveivel kapcsolatban merül fel kérdésként a jelen törvényi megfelelés, de vonatkozó, a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendeletben már nincs ilyen kitétel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik