Belföld

Tíz napig állt a klíma a Honvédkórházban, műtéteket vittek el

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Tíz napig nem működött a klíma az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház II-es telephelyén található műtőblokkban és az intenzív osztályon – derült ki a Népszava cikkéből. A lap megkérdezte a hibáról az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ). A tájékoztatás szerint a kórházban a műtőblokk és az intenzív osztály klímaberendezései 2023. július 7-én hibásodtak meg, a javításuk pedig július 17-én történt meg.

A kórházfenntartó tájékoztatásából kiderült, hogy ez idő alatt az intézmény huszonöt ortopédiai, illetve huszonnégy tervezett sebészeti műtétet csoportosított át az I. telephely műtőibe.

A meghibásodás tíz napja alatt összesen hetvenegy akut műtétet hajtottak végre a szakma szabályai szerint.

„A folyamatos karbantartás ellenére a szélsőségesen meleg időjárási körülmények között az egyik műtőblokk hűtését ellátó központi berendezés (amely a blokkhoz tartozó intenzív osztály klimatizálását is végzi), egy nagyméretű ipari gépészeti egység 2023. július 7-én meghibásodott. A szerviz szolgálat kiérkezett, megállapította a hiba okát, megrendelte a szükséges alkatrészt. Az alkatrész országba történő beérkezést követően megtörtént a csere, majd megkezdték a rendszer visszatöltését a hűtőfolyadékkal. A visszatöltést követően 72 órára nyomáspróba alá helyezték a rendszert, majd a sikeres nyomáspróbát követően újraindították. Ekkor a rendszer egy újabb hibát jelzett az egyik nyomáskapcsolónál. A rendszert leállították. A nyomáskapcsoló alkatrész kicserélését követően a rendszert újra beindították, elvégezték a vezérlés beállítást és a hibaellenőrzést. Ezt követően az épület hűtése 2024. július 17-én megindult, a rendszer azóta üzemképesen működik” – részletezte a kórházfenntartó, hogy mi tartott tíz napig a kórházi klíma javításán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik