Belföld

Tarlós István részletezte, hogy mik Karácsony Gergely „nem különösebben férfias” tulajdonságai

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

„Ahol a székely zászló korábbi helyén lobog a Városháza homlokzatán a szivárványos zászló, ott ezt semmi esetre nem vehetik sértésnek” – ezt a választ adta Tarlós István az Indexnek adott interjújában arra a kérdésre, hogy az ő szótárában a feminin sértő jelző-e. Ezzel illette ugyanis a korábbi főpolgármester az utódját, Karácsony Gergelyt a közelmúltban, az interjúban fel is sorolta, hogyan jutott erre a következtetésre.

A mozgásából, a beszédstílusából, az ijedt megnyilvánulásaiból, hogy problémákkal szembesül, azonnal másokra mutogat, a sajtó képviselői elől bujkál, Kiss Ambrust (Budapest általános főpolgármester-helyettese – a szerk.) tolja eléjük rendszeresen a kellemetlen ügyekben. (…) Ezek nem különösebben férfias tulajdonságok.

Elmondta ugyanakkor, hogy nem utálják egymást Karácsony Gergellyel, bár nagyon eltérő személyiségek. Állítása szerint volt egyszer egy telefonbeszélgetésük még 2019 előtt, amikor Karácsony azt mondta neki, ha újra elindulna a főpolgármesteri székért, akkor ő nem aspirálna rá.

Tarlós arról is részletes véleményt mondott, hogy Karácsony szerint a főváros a csőd szélén táncol, a kormány pedig azon van, hogy kivéreztesse Budapestet. Tarlós, elmondása szerint 2019-ben több mint 200 milliárd forintos tartalékkal adta át Budapestet, ebből a Városháza tartaléka októberben 200 milliárd volt, 160 milliárd értékpapírban, 40 készpénzben, ezen felül pedig az intézményeknek is volt 7 milliárdos megtakarítása. A rohamosan növekvő szolidaritási adóról (ami az ő idejében 5-10 milliárd forint volt, idén 58 milliárd, jövőre pedig becslések szerint 75 milliárd lehet) azt mondta, az ő idejében is növekedett az összeg, 2019-ben pedig a pénzügyminisztertől már tudta, hogy tovább fog nőni.

Én a számok nyelvén értek, a zöldek meg a liberálisok csúsztatásaival átható közömbösséget tanúsítok

– fogalmazott.

Azzal kapcsolatban, hogy Kiss Ambrus számításai szerint a főváros nettó befizetője lett a kormánynak, azt mondta, ezt így pontosan nem számolta ki, de a fő számok alapján nem hiszi el, azzal kapcsolatban pedig, hogy a mostani vezetés rendszeresen utal arra, hogy Budapest kulcsaival együtt számos elmaradt infrastrukturális fejlesztést is a nyakukba kaptak, Tarlós azt mondta, „ilyet állítani disznóság”.

Szóba került a Lánchíd is, ami autómentes marad, miután a főpolgármester által meghirdetett Lakógyűlésen az érintettek ezt szavazták meg. Tarlós minderről kimondottan rossz véleménnyel van.

A lakosságra, ezen belül középiskolásokra is bízni, majd hétszázalékos támogatottságra hivatkozva lezárni a Lánchidat, szerintem csalás. Egy népszavazás érvényességéhez is legalább 25 százalékos részvétel szükséges. Ne csináljunk Krisztusból bohócot!

– mondta az egykori főplgármester, aki szerint a híd rendeltetésszerű használata szigorú szakmai kérdés, bár tudja, hogy Karácsony szociológus, érthető szerinte, ha a közvélemény-kutatások jobban lázba hozzák, mint a közlekedésszervezés.

A kormány és a főváros rossz viszonyára kitérve azt mondta, Karácsony Gergely volt az, aki „talán nem egyértelműen saját elhatározásából” egyik nap a földbe taposta kommunikációjával a kormányt, másik nap már együttműködést kért és pénzt. Mindezt úgy, hogy szerinte

Gulyás Gergely és Fürjes Balázs egy éven keresztül úgy bántak Karácsonnyal, mint a hímes tojással, szinte simogatták a fejét.

Végül ismét megkapta a kérdést, hogy szerinte kit kellene indítania a Fidesznek jövőre Karácsonnyal szemben Budapesten. Erre Tarlós azt mondta, nem az ő kompetenciája ezt eldönteni, de szerinte még mindig a jelenlegi kormányszóvivővel, Szentkirályi Alexandrával lehetne a legtöbb szavazatot begyűjteni. Tarlós szerint Szentkirályi a humán ügyekben otthonosan mozog, jogász, nyelveket beszél, továbbá van ötéves városvezetői tapasztalata is, így ha kapna maga mellé olyan pénzügyi és üzemeltetési helyettest, mint Bagdy Gábor és Wintermantel Zsolt, akkor jól el tudná vezetni a várost.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik