Belföld

Orbán Viktor a biztonsági pszichiátriai programról döntött

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Havi 45,4 milliót szán a kormány az erőszakos elmebetegek elkülönítésére.

Átment a társadalmi egyeztetésen, hogy elkülönített kórházi részleget kapjanak az erőszakos pszichiátriai betegek. Megjelent a Magyar Közlönyben Orbán Viktor miniszterelnök rendelete, amely október 1-jén lép hatályba.

Az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló rendeletet a kormányfő kiegészítette azzal, hogy az emelt biztonságú pszichiátriai osztály Pilot programban (Biztonsági pszichiátriai program) az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet vesz részt.

A Biztonsági pszichiátriai program havi fix díja 45 451 884 forint lesz legalább 12 hónapig. Utána az eredmények alapján az egészségbiztosításért felelős miniszter hozzájárulásával egy alkalommal a program egy évig meghosszabbítható lesz. Az emelt szintű biztonságú pszichiátriai osztályon kifejezetten a violens (erőszakos) betegeket kezelik majd. A közlönyben megjelent egy határozat is, amely szerint a programra az idei költségvetésből a gyógyító-megelőző ellátás céltartalék terhére 136,4 millió forintot kell Varga Mihály pénzügyminiszternek biztosítania.  Jövőre ez az összeg már 545,5 millió forint lesz.

Kapcsolódó
Szigorúan őrzött betegekre havi 45,4 milliót szánna a kormány
A jogszabálytervezet szerint a program legalább 12 hónapig működne. Külön kórházi részleget kapnának az erőszakos pszichiátriai betegek. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik