Belföld

Szigorúan őrzött betegekre havi 45,4 milliót szánna a kormány

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A jogszabálytervezet szerint a program legalább 12 hónapig működne. Külön kórházi részleget kapnának az erőszakos pszichiátriai betegek.

Társadalmi egyeztetésre benyújtott a Belügyminisztérium két tervezetet. Azok lényege, hogy a kormány elkülönítené az erőszakra hajlamos pszichiátriai betegeket. Az Országos Kórházi Főigazgatóság zöldmezős beruházásként emelt szintű biztonságú pszichiátriai osztályt (HiSec) hozna létre az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet Nyírő Gyula Központ területén. , ahol elkülönítenék a violens magatartású betegeket.

Október 1-jétől az emelt biztonságú pszichiátriai osztályt havi fix díjért 45 451 884 forintért, legalább 12 hónapig működtetnék. A program az eredmények alapján egy alkalommal további 12 hónapra meghosszabbítható lesz.

A tervezet hatásvizsgálati lapja szerint a beruházás építészeti része kész, az ingatlan megkapta a
használatbavételi engedélyt, a működéshez a tárgyi feltételek megteremtése folyamatban van. A speciális személyi feltételek miatt az emelt biztonsági fokozatú pszichiátriai részleg 59 fővel javít a foglalkoztatáson.

A másik rendelet már korábban, augusztus 1-jén hatályba lépne. Mivel Magyarországon eddig nem volt ilyen pszichiátriai osztály, abban Pintér Sándor belügyminiszter az arra érvényes  speciális szabályokról dönt. Bevezeti az „emelt biztonságú pszichiátriai osztály” fogalmát. Az oda beutalt agresszív/violens pszichiátriai betegeket két különböző biztonsági fokozatú részlegen látják el. Mindkét részlegre érvényes szabály, hogy ott csak olyan kezelhető, akik mentális betegsége miatt tartósan fennálló violens veszélyeztető magatartást tanúsít. A kezelés feltételeit 30 naponként felül kell vizsgálni. A kezelést olyan zárt részlegen kell megvalósítani, amely a kötelező gyógykezelés keretein belül lehetővé teszi a betegek folyamatos megfigyelését.

Az I. biztonsági fokozatú pszichiátriai részlegen egy 15+1 egyágyas rongálás-biztos (vandál-biztos) kórtermet, illetve egy ugyanilyen elkülönítőt kell kialakítani.

A részleg teljesen zárt/őrzött rendszerként működik, lehetővé teszi a folyamatos, szoros megfigyelést és csak olyan szakápolót lehet alkalmazni, aki elvégzi az „Agresszió-, és konfliktuskezelési továbbképzés a biztonsági pszichiátria munkatársai részére” című képzést. Érdekesség, hogy itt több biztonsági őrrel számolnak, mint pszichiáterrel.

A II. biztonsági fokozatú pszichiátriai részlegre nagyon hasonló, de enyhébb szabályok vonatkoznak, ott csak az elkülönítőnél előírás a vandál-biztosság, a bio- pszicho- és szociális terápiákat rugalmas keretek között kell megtervezni és kevesebb lesz a biztonsági őr.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik