Belföld

Lezárult a vizsgálat Gálvölgyi János ügyében

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu
Az Országos Mentőszolgálat okult a történtekből, továbbképzés indul.

A mentésirányítók munkájában

egyetlen hiba is súlyos következményekkel járhat,

ezért szakmai támogatásukat folyamatosan erősíti az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), amelynek belső vizsgálata szerint a május 10-én délelőtt érkezett segélyhívás fogadásakor rosszul döntöttek a mentésirányítók.

A Naphire.hu azt írja, többen elmarasztalást kaptak Gálvölgyi János esete miatt, és intenzív továbbképzést tartanak az érintetteknek. Gálvölgyi János otthonában lett rosszul, de hiába hívtak hozzá mentőt, végül lányai vitték kórházba.

Győrfi Pál szóvivő szerint a minden részletre kiterjedő vizsgálat (hanganyag, számítógépes adat, mentőkapacitás elemzése, érintettek meghallgatása) is azt erősítette meg, hogy a segélyhívást fogadók rosszul döntöttek.

Az első, amikor az esetet nem az életveszélyes kategóriába (P1 riasztásba) sorolta, így noha volt riasztható rohamkocsi, azt nem küldték azonnal. Társa az ismételt hívásoknál vétett kommunikációs hibát vétett.

A felelősség megállapítása elmarasztalást vont maga után.

Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője jelezte, Gálvölgyi János esetében a közvetlen életveszély tünetei alapján nem volt egyértelmű, de ilyenkor mindig a súlyosabb lehetőséget kell irányadónak tekinteni. Győrfi Pál jelezte, még a nyáron az összes mentésirányítóneak kétnapos, intenzív továbbképzést tartanak. A kurzus  jogi, kommunikációs, pszichológiai, mentés-szakmai elemeket, valamint gyakorlatokat is tartalmaz majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik