Belföld

Megszakad a szíved – Jocó bácsi levelet kapott

FACEBOOK / JOCÓ BÁCSI VILÁGA
FACEBOOK / JOCÓ BÁCSI VILÁGA
Az ország egyik legismertebb pedagógusa bízik abban, hogy egyszer újra katedrára állhat.

Már nem lesz történelemtanár, a népszerű író-blogger, a Jocó bácsiként ismert Balatoni József, aki felmondott a státusztörvény miatt. Most elmagyarázta, miért nehéz egy ilyen döntés egy elhivatott pedagógus számára. Rengeteg együttérző, támogató üzenetet kapott. Egyet azonban meg is osztott Facebook-oldalán, mert egyrészt azt érezte, megszakad a szíve, másrészt azt, ha másért nem, az ilyen dolgok miatt nem volt hiábavaló tanítani.  Egy szülő írt neki arról, hogy bár nem szokott politizálni, bármit megosztani az életükből, most kivételt tesz, mert a törvény a fia életét is megváltoztatta. Idézzük.

Volt (igen már csak volt) a fiamnak egy fantasztikus osztályfőnöke, egy csodálatos tanára. Megbízott benne, megnyílt neki, védte, felnézett rá. Miatta szeretett bejárni az iskolába. Egy autista gyerek érzelmileg kibontakozott…
Én személy szerint is többnek tartottam őt, mint egy osztályfőnök! Mindig itt volt, segített és elég nehéz dolgokon mentünk keresztül. Utolsó év következik.

Ő nem tart velük, mert így kellett döntenie. (Megértem és tiszteletben tartom.) Dühös vagyok én is, és rettegve várom az utolsó évét a gyereknek. Ez a poszt inkább egy nyilvános Köszönjük szépen teljes szívből, amit értünk tettél Jocó bácsi! Fantasztikus ember vagy, és bármi legyen is, mindig itt maradsz velünk, bennünk, mert nélküled nem biztos, hogy eddig eljutottunk volna.

Balatoni József az RTL Híradónak előzőleg éppen arról beszélt, hogy a státusztörvény legmegdöbbentőbb része számára a szólásszabadság elvétele, az volt, hogy még egy szülői értekezleten sem mondhatja el, ha probléma van az oktatással. Azt mondta, mostantól vállalati tréningeket fog tartani, de megmarad „megmondó embernek”, továbbra is a szabad oktatásért fog dolgozni.

Attól, hogy éppen fizikailag nem tanítok az iskolában, a misszióm nem változik meg. A hivatástudat nem fog eltűnni, én örökre pedagógus maradok és nagyon bízom benne, hogy egyszer majd vissza is térhetek.

Az Országgyűlés július 4-én szavazta meg a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényt, amit az érintettek leginkább bosszútörvénynek neveztek a hivatás kivéreztetése, ellehetetlenítése miatt. A kifogások dacára a jogszabályt Novák Katalin államfő aláírta, úgy ítélte meg, hogy az új törvény

biztosítja a köznevelési rendszer működőképességének fenntartását.

ogszabályt so

Kapcsolódó
Novák Katalin aláírta a státusztörvényt
Szerinte az új pedagóguséletpálya-törvény tartalmilag más, mint amely tiltakozást váltott ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik