Belföld

Németh Zsolt: Nincs szükség rendkívüli parlamenti ülésre

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Sikeres csúcstalálkozót szervezett Litvánia, és rendkívül fontos döntések születtek – mondta Németh Zsolt az InfoRádióban a nemrég véget ért vilniusi NATO-csúccsal kapcsolatban. Az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke szerint „rendkívül örvendetes, hogy a finnekkel való megállapodás után most létrejött a török–svéd megállapodás is”.

Ezt Magyarország egyébként, úgy vélem, szolgálta a saját megközelítésével. Van okunk örülni annak, hogy sikerült tető alá hozni ezt

– fogalmazott, majd később még egyszer jelezte, hogy „a szoros magyar együttműködés Törökországgal igenis hozzájárult ahhoz, hogy létrejöhetett ez a megállapodás”. Mint ismert, Törökország mellett Magyarország a másik NATO-tagállam, amely több mint egy év alatt sem ratifikálta a svéd csatlakozást.

Azzal kapcsolatban, hogy rendkívüli parlamenti ülést kell tartani, hogy ne Magyarország legyen az utolsó tagállam, amely jóváhagyja a svédek csatlakozását, Németh Zsolt azt mondta:

Én nem látom ennek szükségét. Az ezzel kapcsolatos egyeztetések most fognak megkezdődni, de fölhívnám a figyelmet arra, hogy október elsején fog összeülni a török nagy nemzetgyűlés, és az október 1-jét követő ülésszak napirendjében kiemelt prioritásként kívánja szerepeltetni a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának a kérdését.

„Mi szeptember közepén megkezdjük a munkát”, jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik