Belföld

Sorozatosan törnek a vízvezetékek a nagyobb fővárosi lakótelepeken

A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén senkinek sem kell számolnia a környező településekhez hasonló vízellátási gondokkal, napokig, esetleg hetekig tartó vízkorlátozással vagy vízhiánnyal. A nagy melegben hullámszerűen megnövekedett vízfogyasztás a lakótelepek elöregedett vízcsöveit azonban próbára teszi: a reggeli és esti órákban sorozatosan érkeznek csőtörésekről bejelentések, írja Facebook-oldalán a Fővárosi Vízművek.

A poszt szerint a társaság természetesen mindent megtesz, hogy minél előbb helyreálljon a vízszolgáltatás.

Tudjuk, hogy egy vízhiány mindig nagyon kellemetlen és kánikulában pedig még inkább az, de a munkaerőhiány miatt nem mindenhová jutnak el az elvárható időn belül szakembereink. Ebben a percben 44 helyen kellene csősérülést javítanunk, közülük hat vízhiányt is okoz

– hívták fel rá a figyelmet.

A Fővárosi Vízművek is szívesebben fektetne szép, új vezetékeket, ahelyett, hogy a régieket toldozzák-foldozzák, de ehhez beruházási források kellenek. Ahhoz, hogy a víz mindenhol folyjon a csapból, számos szakember összehangolt, 0-24 órában végzett, folyamatos munkáján kívül egy óriási rendszer üzemeltetésére és fenntartására van szükség: a 756 parti szűrésű kúttól kezdve a gépházakig, víztárolókig és víztornyokig, egészen a több mint 5600 kilométer hosszú hálózatig.

Szerintük minderre a vízdíjnak kell fedezetet nyújtania, ami pedig a 2013-as rezsicsökkentés óta nem változott.

Ma a 14 évvel ezelőtti árakon nyújtjuk a szolgáltatást. 1 liter ivóvíz akár a 10. emeletre is házhoz szállítva a nap 24 órájában, kevesebb mint 22 fillér. Már ha valaki még emlékszik rá, mi is az a fillér. Miközben csak a rendszer üzemeltetéséhez elképzelhetetlenül szükséges nagy mennyiségű energia ára az egekbe szökött időközben

– folytatták.

A bejegyzést azzal zárták, mindenkinek csak megköszönni tudják a türelmét és megértését, aki időlegesen szükségkútból vagy lajtoskocsiból kénytelen a vízigényét kielégíteni.

Kapcsolódó
Hat Budapest környéki településen részleges locsolási tilalmat rendeltek el
A korlátozásra az ivóvízhiány elkerülése érdekében volt szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik