Belföld

Az Orbán-kormány dolgozóinak nem lesz tilos a TikTok

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Cenzúrázásnak tartanák.

Az elmúlt időben több kormány, illetve az Európai Bizottság is korlátozta a kínai applikáció használatát, ezért Kanász-Nagy Máté (LMP) külön-külön megkérdezte az Orbán Viktor  minisztereit, az általuk vezetett tárcáknál is van-e, lesz-e hasonló döntés. Az ellenzéki politikus felidézte, pártja már kezdeményezte az informatikai biztonsági törvény módosítását azért, hogy törvény hatálya alá tartozó állami és önkormányzati célt szolgáló informatikai rendszerek egészére betiltsák a Tiktok szolgáltatás telepítését és használatát.

Kiberbiztonsági szervezetek évek óta figyelmeztetnek rá, hogy a TikTok hozzáfér a felhasználó névjegyzékéhez, naptáraihoz, aktuális helyzetéhez, helymeghatározásához, felismeri, követi és gyűjti online viselkedési szokásait. A platform ezer szálon kötődik a kínai kormányhoz, a kínai kommunista párthoz, így a felhasználók személyi adatai eljuthatnak a kínai állami szervekhez, hírszerzési központokhoz, ami komoly nemzetbiztonsági aggályokat vet fel, írta az ellenzéki politikus.

Kanász-Nagy Máténak külön-külön válaszoltak az államtitkárok, illetve a Miniszterelnökség részéről Semjén Zsolt.

Csak a minisztériumok nevét cserélték ki, egyébként mindenki azt a sablonválaszt  adta, hogy az Orbán-kormány minden magyar állampolgárt – a központi közigazgatás, a minisztériumok kormánytisztviselőit és munkavállalóit is – arra buzdít, hogy a világhálót és a különböző
mobiltelefonos alkalmazásokat óvatossággal és tudatossággal kezeljék.

A konkrét alkalmazásokra vonatkozó, az Ön kérdésében szereplő cenzúrázást azonban nem támogatjuk.

Kapcsolódó
A nyugati kormányok betiltják a TikTokot az állami eszközökön
Az USA, Kanada és az Európai Bizottság is így tett, de egyelőre csak a kormányzati alkalmazottak körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik