Belföld

Az Alkotmánybíróságra küldte Novák Katalin Lázár törvényét

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Előzetes normakontrollt kért Novák Katalin köztársasági elnök Lázár János július negyedikén elfogadott új építési törvényéről.

A döntés az Alkotmánybíróság honlapján jelent meg, és annyit ír, hogy az Ab feladatot kapott a köztársasági elnöktől, amely szerint meg kell vizsgálniuk, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium törvénye összhangban van-e az Alaptörvénnyel. A nincs, akkor a törvényt nem lehet kihirdetni.

A Törvény ugyanakkor a sérelmezett rendelkezéseiben saját szabályaitól enged eltérést, akár miniszteri rendelettel. A köztársasági elnök álláspontja szerint a Törvénynél alacsonyabb szintű jogszabálynak minősülő miniszteri rendeletben való, érdemi keretek nélküli eltérés lehetősége kiüresíti a törvényi, illetve részben sarkalatos törvényi szabályozást, sérti a normahierarchiát, valamint a sarkalatos törvények módosítására, a felhatalmazó rendelkezések meghatározottságára és a korlátlan mérlegelés kizártságára vonatkozó alkotmányos követelményeket, ami végső soron a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság sérelmét okozza.

– idézi a dokumentum Novák Katalin problémáját. Novák szerint tehát az a probléma, hogy a törvény felhatalmazza Lázár Jánost, hogy rendelettel felülírhassa a rá vonatkozó törvényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik